Хора, които постоянно мърморят и се оплакват, изсмукват енергията ни.

...
Хора, които постоянно мърморят и се оплакват, изсмукват енергията ни.
Коментари Харесай

Хора, които постоянно се оплакват, вредят на здравето ни

Хора, които непрекъснато мърморят и се оплакват, изсмукват силата ни. Вероятно всеки го е изпитвал на личен тил. След среща с някое мрънкало човек се усеща отпаднал и изцеден. Според науката обаче да слушаш непрекъснато нечии недоволства е освен досадно, само че и нездравословно за здравето. Ефектът се демонстрира по два метода – интензивно и пасивно.

Един месец без мрънкане

Едно проучване на Джесика Хълингър, създател на плана „ Стоп на недоволствата “, се занимава с аргументите за непрекъснатите недоволства на някои хора и отражението им както върху самите мърморковци, по този начин и върху близките. То изследва и методите, по които човек може да се научи да спре да се вайка. В рамките на опита над 1000 участници трябвало цялостен месец да се въздържат от мрънкане.

Оплакването не е здравословно: интензивно и пасивно

Хълингър изяснява: „ Когато се оплакваме, мозъкът ни създава хормони на напрежението, които повреждат нервните връзки в сектори, виновни за разрешаването на проблеми и други когнитивни функционалности. Същото се случва и когато слушаме недоволствата на други хора. “ Хълингър цитира Тревър Блейк, създател на книгата „ Три елементарни стъпки “: „ Най-лесният метод да се построи другарство и да се сътвори връзка е като се оплаквате дружно от едно и също нещо “. 

Виж още: 15 хитри метода, чрез които умните хора се оправят с токсичните персони

Следователно недоволството е приета (макар и с половин уста) и необятно публикувана форма на връзка, която ни подготвя да си излеем душата. Хълингър поучава следното: дистанцирайте се от хора, които непрекъснато се оплакват, с цел да се избавите от хроничното им бърборене. Ако самите вие сте склонни непрестанно да мрънкате, следете държанието си и се опитвайте да преобразувате недоволствата в градивни решения на проблемите. Уловите ли се, че се оплаквате, незабавно прибавете въображаемо едно  „ но… “ с позитивен знак, с цел да се упражните умишлено на оптимизъм – в името на здравето и спокойствието си.

Посетете главната страница на Обекти за още забавни материали.

Превод: Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР