Хомеопатията може да помогне в борбата с нарастващия проблем с

...
Хомеопатията може да помогне в борбата с нарастващия проблем с
Коментари Харесай

Всеки трети в Европа се доверява на хомеопатията

Хомеопатията може да помогне в битката с възходящия проблем с антибиотичната устойчивост. Навременното потребление на хомеопатични средства понижава потребността от банкет на антибиотици и по този начин те могат да бъдат непокътнати за случаите, в които са в действителност нужни.

Това твърди, доктор Елен Рену, президент на Европейския комитет по хомеопатия. Заедно с водещи хомеопати от целия свят, тя взе участие в Доказателство за известността на хомеопатията е фактът, че от ден на ден европейци я избират. Около 30% от жителите на Стария континент се лекуват с хомеопатични средства, а над 45 000 лекари са минали образования и я употребяват всекидневно в практиката си. Ако интегрираме метода в доболничната и болнична помощ, ще се радваме на качествено възстановяване на услугите в областта на опазването на здравето, ще намалее продължителността на хоспитализациите, както и разноските по лекуване, добавя още доктор Рену.
Проучване във Франция (EPI3), да вземем за пример, демонстрира, че пациентите със фамилни лекари, прилагащи хомеопатична терапия, употребяват доста по-рядко антибиотици при инфекции на горните дихателни пътища. Същото изследване обобщава, че общите разноски за опазване на здравето са с 20% по-малко за пациентите, които се съветват с лекари хомеопати. Тази констатация е доказана и от голям брой други изследвания, както неналичието на нежелани странични резултати при използване на хомеопатично лекуване.
Статистиката за антибиотичната устойчивост е стряскаща. 33 000 смъртни случая в Европейски Съюз годишно, а в международен мащаб те са близо 700 000. На процедура антибиотиците не могат да унищожат от ден на ден бактерии. Резистентността на Escherichia coli, да вземем за пример, към главните препарати нараства в съвсем всички страни в Европа. Ситуацията се утежнява с появяването на нови бактериални варианти, резистентни по едно и също време към няколко антибиотици (мултирезистентни бактерии). Рискуваме да заживеем в свят, в който трансплантациите на органи, химиотерапията и други медицински процедури биха станали невъзможни. А в опасност за живота ни могат да се трансфорат банални бактериални инфекции.
Ето за какво опциите на хомеопатията се ценят във от ден на ден страни. Тя е втората най-разпространена здравна терапия както в Европа, по този начин и по света. Във Англия, Румъния, Унгария, Белгия, България и Словения има специфични закони, които контролират потреблението на метода. Във Франция, Белгия, Латвия, Швейцария и някои области на Обединеното кралство хомеопатичното лекуване се покрива посредством наложителното здравно обезпечаване. Хомеопатично образование, като спомагателна подготовка, се предлага в голям брой университети и частни образователни заведения в Европа.

У нас хомеопатично лекуване може да се ползва само от лекари. Около 3000 медици интегрират в практиката си разнообразни различни способи за лекуване, в това число хомеопатия. Близо 2500 от тях са минали обучителен курс по хомеопатия. Лекарите хомеопати, които практикуват главно хомеопатична терапия, са към 200, разяснява доктор Дора Пачова, ръководител на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Факт е, че от ден на ден лекари се интересуват от метода, тъй като виждат позитивни резултати при своите пациенти. Медицинските експерти, които се управляват от медицината на доказателствата в клиничната си процедура, също са склонни да включат хомеопатична терапия в рекомендациите си за лекуване, когато има съответна доказателствена база за приложението й. Българското национално съдружие по оториноларингология, да вземем за пример, включва хомеопатично лекарство в рекомендациите си за лекуване на рецидивиращи ангини и Националното съдружие на педиатрите от доболничната помощ утвърждава хомеопатично лекарство за подсилване на детския имунитет, добави доктор Пачова.
Все по-голяма известност набира приложението на хомеопатията и във ветеринарната медицина. Вече са налице и сполучливи хомеопатични ветеринарни клиники и центрове, в това число и в България. Все повече стават хората, заинтересувани от потреблението на хомеопатията освен за себе си, само че и за своите домашни любимци, както и в отглеждането на животни поради продуктите, които консумираме, означи доктор Едуард де Бьокелар, президент на Международната асоциация по ветеринарна хомеопатия.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР