Холивудските писатели към края на продължилата месеци стачка. Какво се случва след това?

...
Холивудската стачка от близо пет месеца изглежда е на път
Коментари Харесай

Холивудската стачка от близо пет месеца изглежда е на път да приключи, тъй като беше постигнато предварително споразумение между обединените в синдикатите сценаристи и студиата, стрийминг услугите и продуцентските компании, които ги наемат.

Ето преглед на стъпките, които предстоят за сценаристите и за актьорите, чиято стачка продължава:

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Warner Bros Discovery предупреждава Холивуд стачките може да повлияят на списъка с филмиАз съм поразителен холивудски писател и повече няма да се задоволявам с бележкиХоливудските сценаристи постигат предварителна сделка със студията за прекратяване на стачкатакрай на списъка

Какво беше договорено?

След петдневни маратонски сесии за преговори, в които участваха главните изпълнителни директори на най-големите холивудски студия, Гилдията на американските писатели (WGA) и Алиансът на филмовите и телевизионни продуценти (AMPTP) се споразумяха в неделя вечер за договор, добър за три години, стандартната продължителност в индустрията.

Но трябва да има две успешни гласувания, преди стачката да приключи.

Първо, бордовете на източния и западния клон на WGA трябва да одобрят сделката. След това самите 11 500 членове трябва да гласуват за одобрение. Такива гласувания всъщност са обичайни за холивудските профсъюзи, като се провеждат всеки път, когато се договаря нов тригодишен договор, въпреки че те обикновено не идват в края на продължителна стачка.

При последната стачка на писателите през 2008 г. членовете на борда гласуваха два дни след постигането на сделка, а членовете гласуваха два дни след това. Споразумението беше одобрено с голямо мнозинство, като повече от 90 процента от писателите гласуваха за.

Това не означава непременно, че гласуването е сигурно нещо. Някои членове няма как да не са доволни от компромисите, постигнати от техните лидери по въпроси, включително възнагражденията, размера на писателския състав и използването на изкуствен интелект при писането на сценарии, особено след като прекараха почти пет месеца без работа на колони.

Споразумение за единадесет часа, което предотврати стачка на друг профсъюз, представляващ холивудските екипи през 2021 г., беше противоречиво и едва прието. Но желанието да се върнат на работа може да накара някои писатели със смесени чувства да гласуват за.


Кога ще се върнат писателите и предаванията?

След като договорът бъде одобрен, работата ще се възобнови по-бързо за някои автори, отколкото за други.

Късните токшоута бяха първите засегнати от началото на стачката и може би са сред първите, които се върнаха в ефир сега. The Tonight Show на NBC с участието на Джими Фалън, Jimmy Kimmel на живо на ABC и The Late Show със Stephen Colbert на CBS може да се завърне до дни.

Но докато авторите на шеги в шоуто ще могат да се върнат свободно, много от обичайните им гости няма да го направят, тъй като продължаващата стачка на актьорите налага ограничения върху подобни изяви. Завръщането на предаванията на фона на тази втора стачка може да се окаже противоречиво, както се случи с планираните след това прекратени възобновявания на дневни предавания, включително The Drew Barrymore Show и The Talk.

Съюзът на актьорите като цяло обаче възприе по-малко пламенен подход от WGA.

Лидерите на Гилдията на екранните актьори – Американската федерация на телевизионните и радио артисти например са предоставили временни споразумения, позволяващи на много нестудийни продукции да продължат – нещо, което техните колеги от Гилдията на сценаристите отказаха да направят – и те може да не влязат в начин на опити за връщане на предавания.

Стаите на сценаристите за предавания по сценарий, които бяха затворени в началото на стачката, включително Stranger Things на Netflix, Severance на Apple TV+ и Abbott Elementary на ABC, също вероятно ще се активират отново бързо, макар и без изпълнители, които да изиграят сценариите, големи закъснения между страница и екран ще бъде неизбежно.

Сценаристите на филми също ще се върнат към работата по по-бавната си времева линия, въпреки че тези, които работят върху сценарии или късни ревизии на вече насрочени филми – включително Deadpool 3 и Superman: Legacy – със сигурност ще бързат да отворят лаптопите си и да избегнат по-нататъшно издаване -закъснения на датите.


Колко време ще продължи стачката на актьорите?

Студиите, които съставляват AMPTP, избраха да приключат сделката със сценаристите - които стачкуваха два месеца по-рано - преди дори да започнат да се занимават с актьори.

Лидерите на SAG-AFTRA заявиха, че не са получавали предложения от AMPTP от началото на стачката им на 14 юли. Това вероятно ще се промени сега и е вероятно да започне друг кръг от преговори, въпреки че остава да видим как дълго, което може да отнеме.

Минаха три месеца от стачката на писателите, преди AMPTP да протегне ръка, за да започне преговори, и първоначалните разговори се разпръснаха само след няколко дни. Месец по-късно студиата се обадиха отново и този път сделката беше сключена след по-малко от седмица.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР