Холинът е най-новият официален член на семейството витамин В комплекс.

...
Холинът е най-новият официален член на семейството витамин В комплекс.
Коментари Харесай

Холин

Холинът е най-новият формален член на фамилията витамин В комплекс. Холинът има доста сходен на модифициране на мазнини резултат в мембраните на клетките. Това разрешава на клетъчните мембрани да оперират с по-голяма еластичност при боравене и с водните молекули и с разтворимите мазнини.

Без холин доста основани на мазнини хранителни субстанции и отпадъчни артикули не могат да преминат във и отвън клетките. В допълнение холинът е и химически неповторим, защото съставлява триметилна молекула, което значи, че три метилови групи са свързани.

Функции на холин

Поддържане целостта на клетъчните мембрани - холинът е основен съставен елемент на доста мазнини, съдържащи се в структурите на клетъчните мембрани. Тъй като клетъчните мембрани са съвсем напълно формирани от мазнини, тяхната еластичност и целокупност зависи от съответните доставки на холин.

Поддържане метаболизма на метиловата група – холинът и неговата химическа уникалност като триметилна молекула го прави извънредно значим за метаболизма на метиловата група.

Поддържане активността на нервната система - холинът е основен съставен елемент на ацетилхолина, молекула, пренасяща известия в нервната система. Ацетилхолинът е първично химическо средство на тялото за преместване на известия сред нервите и мускулите.

Холинът понижава хроничното инфектиране - хората, които одобряват високи междинни количества холин имат по-ниски равнища на инфектиране.

Дефицит на холин

Дефицитът на холин води до риск от коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови проблеми. Малкият недостиг на холин е обвързван с отмалялост, бодърствуване, слаба дарба на бъбреците да концентрират урина, проблеми с паметта и нервно-мускулни несъответствия. Увеличаващия се холинов недостиг може да докара до недостиг на различен, сериозно значим за здравето витамин В - фолиева киселина. Големият хранителен недостиг на холин от своя страна може да докара до чернодробна непълнота, сърдечно-съдови заболявания, нарушен напредък, аномалии в костната групировка, липса на групировка на червени кръвни кафези, неплодородие, респираторен дистрес при новородени, бъбречна непълнота, анемия и високо кръвно налягане.

Предозиране с холин

Приемането на високи дози холин (10-15 грама) се свързват с появяване на необикновена миризма на тялото, повръщане, нараснало обособяване на слюнка и потене.

В допълнение може да се означи, че ниският банкет и на други хранителни субстанции може да докара до холинов недостиг. Тези хранителни субстанции включват витамин В3, фолиева киселина, както и аминокиселината метионин. Причината за това е обвързвана с необикновената химическа конструкция на холина като триметилна молекула. Чернодробните проблеми, в това число чернодробната цироза, са постоянно срещани фактори, които способстват за холинов недостиг.

 Ядките също имат холин

Някои медикаменти като Метотрексат - лекарство, употребявано най-вече за лекуване на рак, само че също по този начин и в лекуването на ревматоиден артрит и псориазис и антиконвулсантните медикаменти също усилват риска от холинов недостиг.

Ползи от холин

Поради значимостта му в метаболизма на мазнините, холинът е от извънредно значение за попречване на съвсем всички здравни проблеми, свързани с черния дроб, в това число алкохолизъм и цироза. Холинът оказва помощ за възстановяване положението и в случаи на епилепсия, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, проблеми с паметта, нервномускулни болести, сърдечно-съдови болести, мозъчни нарушавания, аутизъм, респираторен дистрес при новородени, анемия, неплодородие, високо кръвно налягане и др.

Източници на холин

Най-богатият източник на холин не са избрани храни, а е хранителна добавка, наречена лецитин. Лецитинът най-често се прибавя към храните като емулгиращо вещество, което оказва помощ да задържи питателните съставни елементи дружно. Повечето количества лецитин се извличат от соята.

Хранителните източници, съдържащи холин са: соя и соеви артикули, яйчен жълтък, масло, фъстъци и фъстъчено масло, картофи, карфиол, домати, банани, мляко, портокали, леща, овес, ечемик, царевица, сусамови семена, ленени семена, както и пълнозърнест пшеничен самун.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР