Холандският гражданин Курт М., разследван с друг свой сънародник по

...
Холандският гражданин Курт М., разследван с друг свой сънародник по
Коментари Харесай

Оставиха в ареста холандецът, който се разследва за контрабанда на над 16 тона прекурсори

Холандският жител Курт М., разследван с различен собствен съотечественик по досъдебно произвеждане за контрабанда на повече от 16 тона прекурсори, ще продължи да търпи мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Състав на Варненския апелативен съд удостовери определение на Окръжен съд – Варна от предходната седмица, с което на чужденеца е било отказано изменение в по-лека на процесуалната мярка за насила, осведомят от Апеталивния съд.

Двамата холандци са били привлечени като обвинени по тази причина, че в интервала от 26 януари 2017 до 16 март тази година в изискванията на продължавано закононарушение са осъществявали контрабанда на три типа прекурсори с общо тегло 16,222 тона. Те са в ареста към този момент шести месец (от 9 юни тази година), откакто са били упрекнати, че в съучастничество посредством подправени документи внесли на три пъти през митнически пункт Варна-Запад без разрешението на митническите управляващи прекурсори за произвеждане на амфетамини. Контрабандата тръгвала с кораби от Китай и Латинска Америка, само че не била предопределена за Варна. Прекурсорите били декларирани като почистващ препарат за прозорци, напомнят от пресслужбата на съда.

Като съображение за изменение на мярката за насила отбраната уточни влошеното здраве на Курт М., продължителния период на задържане под стража и обстоятелството, че за 8 години откак обвиненият живее и работи в България (в Бургас) не бил осъждан и нямал престъпни прояви.

Прокуратурата се опълчи изрично на жалбата на обвинения и уточни, че преестъпната активност на Курт М. е без казус в България. По своя предмет и характерност, контрабандната активност има трансграничен обсег и е изисквала комплицирана и продължителна работа от проверяващи и от специалисти. Материалите от досъдебното произвеждане са към този момент в прокуратурата и са били предявени на отбраната на обвинените лица.

Днес Варненският апелативен съд показа всички причини на окръжните магистрати, с които е бил доказан непрекъснатия арест на обвинения чужденец. Събраните в хода на следствието доказателства, гласни, писмени, в това число и тези, събрани посредством СРС, освен удостоверяват, само че и ускоряват обоснованото съмнение, че Курт М. е съпричастен към действието, за което се проверява. Престъплението е тежко по смисъла на закона и за него се планува наказване „ отнемане от независимост " от 15 до 20 години и санкция от 200 000 до 300 000 лева

Втората правосъдна инстанция не показа изказванието на отбраната, че чужденецът не бил осъждан. Безспорно е реалност, че в България Курт М. не е бил обект на наказателно гонене, само че са събрани публично доказателства, че е бил съден неведнъж в Белгия. Там има изтърпяна ефикасна присъда за владеене и търговия с наркотични субстанции. Има данни, събрани по линия на интернационалния продан, че част от наказателните производства по отношение на Курт са протекли задочно, в негово неявяване. Съдът напомни на арестуваното лице, че като страна от Европейски Съюз, България е обвързана с отчитане на всички влезнали в действие присъди, постановени в страни от Европейски Съюз и по тази причина през днешния ден регистрира, че той има правосъдно минало. Този факт води съда до извода, че е действителна заплахата в случай че Курт търпи по-лека мярка за неотклонение да се укрие или да извърши закононарушение.

Съдът разполага с задоволително по размер настоящи медицински документи, и информации, които регистрират хроничните здравни проблеми на обвинения. Назначена съдебно-медицинска експертиза е коментирала цялата документи, в това число и резултатите от проучвания, направени преди броени дни. Експертите са стигнали до умозаключение, че въпреки и влошено, здравето на обвинения предстои на поддържащо лекуване в изискванията на местата за отнемане от независимост. Съдът указа на досъдебното произвеждане, че следва навреме и съответно да поставя грижи за съблюдаване на наставления режим и лекуване на арестувания чужденец.

Колкото до продължителния период на задържане под стража, и този съд намира, че трансграничната незаконна активност, към която обвиненият е съпричастен, изисква сериозен размер от процесуално следствени дейности, които към този момент са на финала. Предстои правенето на обвинителен акт.

Определението на Варненския апелативен съд не предстои на обжалване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР