Холандската държавна железопътна компания обяви, че ще изплати обезщетение на

...
Холандската държавна железопътна компания обяви, че ще изплати обезщетение на
Коментари Харесай

Холандските железници изплащат обезщетения за депортирането на евреи през ВСВ

Холандската държавна железопътна компания разгласи, че ще изплати обезщетение на оживелите и роднините на тези, които са били превозени с влакове на компанията до нацистки лагери на гибелта през Втората международна война, написа " Гардиън ".

Nederlandse Spoorwegen (NS) подхваща дейностите след закани да бъде съдена . Компанията ще изплати 2,2 милиона английски лири на 102 000 евреи. През 2005 година тогавашният шеф на NS се извини за стореното от компанията.

Закъснялото решение да се изплатят компенсации идва след диалози с 82-годишния Сало Мюлер , някогашен физиотерапевт на футболния клуб " Аякс ", чиито родители са превозени с трен от Амстердам до холандския директен лагер " Вестерборк " и оттова в " Аушвиц ", където са убити.

През 2017 година Мюлер издаде книга със заглавие " Ще се забележим тази вечер и обещай да бъдеш положително момче ". Книгата е в памет на последните думи на майка му, която ги е изрекла, откакто го оставила в детската градина и преди да бъде арестувана от нацистите.

Самият Мюлер съобщи, че в началото е обмислял да предприеме правосъдни дейности против NS , само че е трансформирал проекта си след " историческото " решение.

Холандската компания е транспортирала доста евреи, холандски пандизчии и служащи. Последният трен е потеглил на 13 септември 1944 година , малко преди огромен част от чиновниците на компанията да излязат на стачка, с цел да ускорят края на нацистката окупация.

Специална комисия е образувана за определяне какъв размер обезщетение да се изплати на всеки от засегнатите.

През 2014 година, след напън от американски политици, заплашвали да блокират контракти със Съединени американски щати, френската железопътна компания SNCF се съгласи да заплати 40 милиона английски лири отплата за превозването на 76 000 евреи в нацистки концлагери по време на Холокоста. Около 3 000 от тях са оживели.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР