Хлябът и чипсът могат да причинят кариес, казва зъболекарката от

...
Хлябът и чипсът могат да причинят кариес, казва зъболекарката от
Коментари Харесай

Зъболекар обясни защо някои храни са вредни за зъбите

Хлябът и чипсът могат да причинят кариес , споделя зъболекарката от американския град Атланта Кари Голдщайн. В публикация за Eat This, Not That! („ Яж това, не това ”) тя изброи кои храни и питиета са нездравословни за зъби т е.

На първо място тя обърна внимание на сладките газирани питиета .

„ Захарта в тези питиета елементарно полепва по зъбите и предизвиква растежа на киселинно образуващи бактерии, което може да докара до формиране на плака, която предизвиква кариес, изгниване и обезцветяване на зъбите “ , предизвести Голдщайн.

За тези, които не могат изцяло да се откажат от газираните питиета, тя предлага изплакване устата с вода след потреблението им .

Храните, които полепват по зъбите също съставляват заплаха за устната празнина. Сред тях зъболекарката открои сушени плодове и дъвчащи сладкиши. Поради обстоятелството, че остатъците им мъчно се отстраняват с четка, парченцата сладка храна остават по зъбите и водят до формиране на кариес. „ За да намалите риска от кариес, изберете по-здравословни, нелепкави закуски като зеленчуци, ядки и сирене “ , поучава американката.

Киселите храни като цитрусови плодове, домати и оцет могат да разрушат зъбния гланц , разкри още зъболечителката. Ако тези храни са включени в диетата, тя предлага да намалите потреблението им и да изплакнете устата си с вода.

Хлябът и чипсът са последните в листата на рисковите за зъбите храни .

Зъболекарката изяснява вредата им с високото наличие на въглехидрати. „ Бактериите в устата се хранят със захарите, открити във въглехидратите, което може да способства за плаката и кариеса “ , предизвести тя.

В умозаключение Голдщайн поучава да избирате здравословна храна, да миете зъбите си постоянно, да употребявате конец за зъби и да посещавате ортодонт.

Зъболекарите предизвестяват също за заплахите от пренебрегването на зъбобола. Според тях болката тялото алармира за заплахата, тъй че е значимо да започнете лекуването, а не да заглушавате дискомфорта с болкоуспокояващи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР