Хляб в съд от йенско стъкло – остава мек за

...
Хляб в съд от йенско стъкло – остава мек за
Коментари Харесай

Хляб в съд от йенско стъкло: мек като памук за 3 дни

Хляб в съд от йенско стъкло – остава мек за дълго време

Необходими съставки:
220 гр. ръжено брашно
300 гр. пшенично черно брашно
200 гр. бяло пшенично брашно
420 мл. вода
100 мл. олио
1 кубче квас
1 + 1 чаена лъжичка захар
2 чаени лъжички захар

Приготвяне:
В топла вода дружно с чаена лъжичка захар разтворете маята и я оставете да се задейства. В купа смесете и трите типа брашно, прибавете чаена лъжичка захар и сол. Разбъркайте с лъжица. След това прибавете олиото и задействаната квас. Замесете тестото с минимално прибавяне на брашно, месете 2-3 минути. Оформете тестото на топка и оставете в купа, покрита с транспарантно фолио, с цел да удвои размера си.

Съдът от йенско стъкло с 2,8 литра съдържимост намажете с масло, маргарин или олио. Премесете тестото и деликатно го оформете във формата на руло съгласно дължината на съда за печене.

Сега ще ви разкрия една дребна загадка, по какъв начин хлябът да остане мек като памук за три дни. А точно, когато разточите хляба на руло, повдигнете тестото и го ударете в работната повърхнина. Повторете това 2-3 пъти. Тестото леко ще се разшири. След това го прехвърлете в съда (не го натискайте силно), покрийте с похлупак и го оставете, до момента в който удвои размера си.

Намажете тетото с гореща вода, в която сте разтворили сол. По този метод ще получите доста тънка и мека кора. Покрийте с капака, който също сте намазали, по-късно го сложете да се пече в студена фурна и включете на 200 градуса за 16 минути. След това намалете до 190 градуса и печете още 34 минути.

Извадете изпечения самун от фурната, махнете капака и още веднъж го намажете със примес от вода и сол. Покрийте с кухненска забрадка и оставете за пет минути. След това извадете хляба от съда, увийте в кухненска забрадка и оставете да изстине, по-късно нарежете и сервирайте.

Този самун в йенско стъкло е в действителност необикновен.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР