Хляб, бира и пържени картофи. Когато цените на някой от

...
Хляб, бира и пържени картофи. Когато цените на някой от
Коментари Харесай

Инфлацията оскъпи любимото мезе на белгийците

Хляб, бира и пържени картофи. Когато цените на някой от тези три хранителни продукта се покачат, белгийците са измежду първите, които го усещат.

Особено когато става въпрос за фамозните белгийски пържени картофи. Тъй като се пържат два пъти, се изразходва повече сила.

А към това би трябвало да прибавим и високите енергийни цени и инфлацията в Белгия, която през октомври надвиши 12%.

 
Увеличението на цените на силата би трябвало да бъде изчислено сред 20 и 25 %. Цените на мазнината за пържене са се повишили с 35%, а на сосовете – с 10 %. И най-после, картофите: там нарастването е почти сред четири и пет %.
Паскал Вилаер

Разбира се, това се отразява и на крайната цена. Хората, които посещават известните щандове най-малко един път седмично, също го усещат. 

Въпреки всичко промишлеността е подложена на мощен напън да поддържа ниски цени. 

 
Ако пакетът пържени картофи нарастне с 20 цента, това е доста по-драматично, в сравнение с в случай че съдомиялната им машина нарастне със 160 евро, тъй като те нямат прочувствена обвързаност към нея. Те просто си купуват нова. В Белгия това е повече от един пържен картоф. Тя е част от всекидневието ни и сме прочувствено привързани към тях.
Бернар Лефевр

Белгийците към момента не са се отказали от обичания си табиет. А на щандовете за пържени картофи се надяват, че инфлацията няма да се усили толкоз, че това да се промени и обичаната храна да се подготвя единствено вкъщи в личния фритюрник.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР