Хлор над нормата засякоха от РЗИ-Варна в квартал Галата в

...
Хлор над нормата засякоха от РЗИ-Варна в квартал Галата в
Коментари Харесай

Силно хлорирана вода мъчи жители на варненски квартал

Хлор над нормата засякоха от РЗИ-Варна в квартал Галата в морския град.

Остатъчният свободен хлор е 0,61 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/л. Мирисът е недопустим за потребителя, научи Varna24.bg .

Остатъчният свободен хлор работи като консервант по пътя на доставката на питейна вода. Хлорирането се употребява най-вече за микробна стерилизация. Освен това, хлорът работи като окислител и може да подкрепи отстраняването на някои химични детайли (например манган) от питейната вода и образуването на неразтворими субстанции. Недостатък на хлора е свързването на естествената органична материя и образуването на халогенирани остатъчни артикули от дезинфекцията. Следва да се има поради, че питейните води не са богати на органика. Здравословната целесъобразна стойност на Световната здравна организация за остатъчен свободен хлор е 5 мг/л. Повечето хора усещат миризма на хлор под тази граница, нормално при 0,6 мг/л, а някои и при 0,3 мг/л., обясниха от РЗИ в морската столица.

Превишаването на нормата е засечено при непрекъснатия мониторинг на здравната работа, извършен през интервала 13-19 януари.

13 са обитаемоте места, в които са осъществени проучвания за съответния интервал.

От РЗИ допълниха, че качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели, не дава отговор на нормите в 4 села във Варненска област.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР