Хладно време, това си е наумила природата за пролетта на

...
Хладно време, това си е наумила природата за пролетта на
Коментари Харесай

Остава по-хладно от обичайното поне до средата на май

Хладно време, това си е наумила природата за пролетта на 2023 година и не отстъпва от концепцията си. И в идващите 10 дни времето няма да се промени значително, остава по-хладно от нормалното, ще се основават и условия за превалявания.

Все отново има и положителни вести - в празничните дни към Гергьовден времето ще е по-добро, с по-високи дневни температури, а вероятността за превалявания ще е дребна.

Чак в понеделник, ще стартира смяна, първо на запад, а след това и над цялата страна.

В следобедните часове на последния почивен ден, 8 май, над западните планински региони ще се основат условия за валежи. Това ще е началото на интервал, в който температурите още веднъж ще бъдат по-ниски, и ще има условия за превалявания.

Във вторниксе чака да вали на повече места в страната, изключително в следобедните часове и над планинските региони.

В сряда ще стартира краткотрайно стабилизиране на атмосферата и превалявания се очаквата на обособени места по-скоро на запад и над планините. Такова ще е времето и в четвъртък, и в петък.

Температурите в този интервал обаче ще се по-ниски, по високите западни полета към и под 15 градуса, на юг и изток по-високи. Отделни синоптични модели предвиждат до 10 градуса по-ниски дневни температури от нормалните за този интервал на май. Да забележим.

Към края на идната седмица, над Централното Средиземноморие, ще се образува център на ниско налягане, който се чака да окаже въздействие на времето над страната през идващия уикенд.

Ако това се осъществя, още от петък, само че и в събота, и в неделя, ще има условияза повече превалявания, за гръмотевична активност.

И в дните след 15 май, съгласно средносрочните модели, ще се резервира огромна вероятността за по-ниски дневни температури и опция за валежи, изключително в планинските региони на Западна България.

Така върви пролетта на тази година, по-хладна от нормалното, само че това не значи, че идващото лято няма да е горещо. Всъщност изобщо не е ясно в този момент по какъв начин ще протече лятото, дали ще забележим горещници след 20 юли, дали ще измерим доста високи дневни температури - над 41 - 42 градуса. Предстои да разберем.

Американците считат, че има над 65 % възможност да се развие фаза на Ел Ниньо в екваториалната част на Тихия океан, което значи, че евентуално ще забележим по-високи приземни температури в идващите месеци. Но и това не е напълно несъмнено.

Средната температура на Земята е постоянна - 14,2градуса, без значение от изобилните приказки за парниковия резултат от изпускането на въглероден диоксид в атмосферата. И тази междинна температура няма да претърпи смяна.

междинната температура на приземния пласт от атмосферата по данните на над 70 хиляди станции ситуирани по цялото земно кълбо. Данните се обновяват в действително време.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР