Хитовата постановка от Лео Делиб Лакме“ на Софийската опера и

...
Хитовата постановка от Лео Делиб Лакме“ на Софийската опера и
Коментари Харесай

Гледаме „Лакме“ от Лео Делиб

Хитовата режисура от Лео Делиб „ Лакме “ на Софийската опера и балет ще бъде излъчена по БНТ2 на 3 май от 20:00 часа. В спектакъла на професор Пламен Карталов от 2008-а вземат участие Петя Иванова, Хектор Сандовал, Ирена Петкова, Петър Найденов.

„ Лакме “ е роман за невъзможната обич сред младата жрица Лакме, щерка на висшия сановник на Брама и британския офицер Джералд в миг, когато индусите въстават против английското владичество в Индия. Една история за обич, дълг и несбъднато благополучие.

В тази творба има арии и ансамбли с пленителна благозвучност, танци и богата жанрова художественост, което я прави изключително мечтана в репертоара на огромните оперни театри и любопитна за публиката.

Премиерата на шедьовъра „ Лакме “ е в Гранд Опера в Париж на 11 април 1883-а, към век след времето на действието в спектакъла – колониална Индия, към 1875-а. Делиб е на върха на славата си, професор по комбинация в Консерваторията, година по-късно е определен за член на Френската академия.

„ Лакме “ не слиза от международните подиуми още от годината на своето написване. Познавачите и феновете на това изкуство правят оценка в нея изискания музикален нюанс, сантименталната линия на творбата и не на последно място – драматизма на сюжета й. Тази опера е считана за връх в истинския жанр, който Делиб реализира през годините на своята кариера, почнала с композирането на оперети и балетна музика, високо оценена от самия Чайковски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР