Хищна скарида мистериозно се засели във водите на Дунав. Реката

...
Хищна скарида мистериозно се засели във водите на Дунав. Реката
Коментари Харесай

Хищни скариди превзамт Дунава

Хищна скарида мистериозно се засели във водите на Дунав. Реката не е обичайно място за живот на плуващото ракообразно, което наложи незабавно екип от учени от Пловдив да отпътуват на север, с цел да проучат откритието и да схванат от кое място е пристигнала злата скарида.

Преди дни русенски риболовец хваща чужд за Дунав скотски тип и стартират подозрения, че може да е рисков за екосистемата на реката.

" Това е нов тип и занапред ще установим дали ще донесе фрапантни промени на живота в Дунав. Със сигурност знаем, че е резистентен, защото изследвахме един огромен образец и 7-8 дребни, т.е. към този момент основава потомство. От изявления на наши сътрудници в Румъния излиза наяве, че популацията на скаридата е открита преди време, а в този момент към този момент е локализирана и в българския сектор ", разяснява пред " с " Кристиян Владов, основен организатор в Регионалния природонаучен музей в Пловдив.

По негови думи става въпрос за източноазиатска скарида, която е сладководна. През 80-те години на предишния век типът е вкаран в Украйна за хранене, размножаване и продажба. " Скаридите се изпускат, като не се управляват изискванията, и един дребен интервал на безгрижие и те стартират да се разселват. Скаридата доближава на дължина до 11-12 сантиметра и се храни с дребни животни до 5 сантиметра. Месоядните хищници могат да доведат до промени в живота на някои риби. Например сега се регистрира спад в популацията на попчетата, само че занапред ще се откри дали това е обвързвано с появяването на скаридата. Всеки тип, който не е присъщ за реката, е стеснителен, защото може да потисне различен локален тип, да накара неговата популация да намалее или да изчезне. Получава се резултатът на доминото - едно нещо изчезне ли, то ще повлияе на друго, а най-после ще доближи до хората ", сподели още пред вестника Владов.

Главният организатор в Регионалния природонаучен музей в Пловдив разкрива, че скаридите в Дунав към този момент са почнали да трансформират и външния си тип. Ракообразните стават все по-дълги и по-тъмни, с цел да се приспособят към новото си местообитание.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР