Хипохондрията е заболяване, при което човек вярва, че е болен

...
Хипохондрията е заболяване, при което човек вярва, че е болен
Коментари Харесай

Хипохондрията - или когато грижата за здравето е прекалена

Хипохондрията е заболяване, при което човек има вяра, че е болен или по-точно, фантазира си, че има признаците на някаква болест. Страдащите са уверени, че са заболели, макар уверенията на лекарите в противното. Това е положение на параноичен боязън за личното здраве. Не, не си мислете, че е присъща на възрастните хора, които приказват за заболявания, обменят информация за болежки, лекари и хапчета. Новите хипохондрици са млади, начетени хора, които се стремят да живеят здравословно, наблюдават виталните си индикатори като кръвно налягане, показател на телесна маса и така нататък, самоназначават си проучвания. И колкото повече четат по какъв начин да са здрави, в действителност се разболяват повече. Прочитайки за някое заболяване, осведомявайки се за съпътстващите го признаци, те са убеди, че към този момент са инфектирани. Притесняват се и се опасяват от всяка болест. Наблюдава се и един нов феномен интернет-лечение. Информацията там е леснодостъпна, само че неконтролирана. Пускате в търсачката притесняващия ви признак и стартират да излизат всевъзможни заболявания, кои от кои по-страшни. Колкото повече научавате за обещано заболяване, към този момент сте уверени, че това е вашата болест. Тя наложително евентуално е с съдбовен край. Може да решите да пуснете казуса си в някой от форумите и ще получите куп препоръки и истории, които сякаш целят да ви успокоят, само че към този момент са ви докарали до нервност. Ако сте от този вид хора, помислете действително. Отървете се от страха и разсъждавайте. Заболяванията не протичат единствено с един или два признака. Не може да решите, че щом ви боли главата и ви нервира светлината - имате израстък. Освен това не знаете какви хора ви пишат и ви дават препоръки. Във виртуалното пространство подбудите на всеки са разнообразни. Не се предоверявайте.

Най-добре е да посетите лекарския кабинет, когато нещо ви тревожи. Тук приказваме най-общо за лекарски кабинет, може това да е терапевт-хомеопат или на какъвто тип лекуване се доверявате. Споделете с умело лице какво ви тормози, обсъдете възможните проучвания или други стъпки, които бихте могли да извършите. Често се случва хипохондриците да се съмнят в преценката на лекаря, в случай че им се стори, че той се отнася прекомерно надменно към техния проблем и с лека ръка им споделя – нищо ви няма. Това е едно от проявленията на заболяването – съмнение към лекарите. Ще ме опонирате евентуално, че има куп случаи на лекарска неточност и небрежност и не трябва да се предоверяваме. Така е. Затова в случай че не сте уверени в вярната преценка на вашия доктор, поискайте и второ мнение. Консултирайте се със експерт в региона. Но, внимавайте да не се завъртите в омагьосания кръг на недоверието и да преминавате от кабинет в кабинет, обвинявайки предходния в непросветеност.

Друга честа демонстрация на хипохондрията е правенето на проучвания. В лабораториите можете сами да си пуснете проучвания каквито пожелаете против възнаграждение, несъмнено. Имайте поради обаче, че разчитането им не е смешка работа, въпреки и да наподобява елементарно - има си референтни граници и би трябвало да се вмествате в тези индикатори. Лекарите могат да разчетат картината на проучванията най-добре, отчитайки всеки детайл.
Разновидност на хипохондрията е когато страхът се пренасочи към здравето на децата. Това са майки, които живеят в непрекъснат боязън, че детето им е болно. Те приписват всяка болест, която чуят на своето отроче. Водят го при експерти, пускат лабораторни проучвания. Ако чуят по какъв начин някоя майка споделя, че са разкрили обещано заболяване на нейното дете, те към този момент са уверени, че и тяхното страда от същото. В този случай пострадали с изключение на самите майки, са и децата, които биват водени от кабинет на кабинет.

Друг тип проявяване на хипохондрията може да бъде и противоположният вид. От боязън за здравето ни и да не ни открият някаква страшна болест да не вървим на доктор. Да заобикаляме всевъзможни проучвания, тъй като сме уверени, че ще ни кажат, че страдаме от неизлечимо заболяване. Пренебрегват се даже рутинните годишни прегледи или назначени проучвания.
Специалистите дефинират и сходно заболяване, което назовават дисморфофобия. При нея човек е уверен, че има дисторция в тялото - най-често козметична. Вниманието му се фиксира върху формата на носа, лицето, очите, устата. Обикновено сходен проблем не съществува. Страдащите от дисморфофобия са най-честите пациенти на кабинетите по естетична хирургия. Дори и да си създадат редица пластични интервенции, казусът им не отпада - те не си харесват и новия нос.

Причините за хипохондрията съгласно експертите са доста. Отключващ за тези хора може да бъде фактът, че някой непосредствен се е разболял или е умрял от тежка болест или в случай че самите те са преболедували такава. Често те се усещат малоценни и това е единственият метод да привлекат вниманието на близките. Причина може да е и амбициозността им, желанието във всичко да са съвършени, даже и в грижата за здравето.
Хипохондрията се лекува. Тъй като тя е болест на съзнанието, най-добре е да се консултираме с психиатър. Всеки се опасява в избрани моменти за здравето си. Но, не би трябвало това да се трансформира във уплаха или параноя. Нужно е да осъзнаем, че е невероятно да предвидим и да се предпазим от всички вероятни заболявания, че негативните мисли могат да ни навредят доста повече. Не бива да сме нито в едната, нито в другата прекаленост. Нито да не излизаме от лекарския кабинет, нито да не стъпваме в него. Златната среда и тук е най-предпочитана.

В битката с това положение оказват помощ и антистрес техниките - йога и медитация. Спортът също. При него се отделят така наречен “хормони на насладата ”- допамин и серотонин, които обезвреждат страха от заболявания. Помага и заниманието или най-общо всичко, което провокира позитивни страсти и носи наслада от живота.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР