Хиляди участници в най-големия бунт в рамките на Русия от

...
Хиляди участници в най-големия бунт в рамките на Русия от
Коментари Харесай

Много хора викаха от болка от сълзотворния газ. Разказ на един от протестиращите в Башкортостан

Хиляди участници в най-големия протест в границите на Русия от началото на войната ѝв Украйна бяха разпръснати с палки, зашеметяващи гранати и сълзотворен газ. Това се случи в далечната съветска република Башкортостан (Башкирия) поради несправедлива присъда на опозиционер. Един от стачкуващите споделя.

Десетки хора бяха ранени, а други задържани и спецчасти за битка с безредиците в град Баймак в Башкортостан, който се намира в Урал. Подобни митинги са изключителна необичайност в Русия, където всяка рецензия към управляващите може да бъде осъдена със затвор.

Спонтанната демонстрацията на локалните поданици пред съда пристигна, откакто на 17 януари известният деятел Фаил Алсинов беше наказан на 4 години затвор по обвиняване в подбудителство на ненавист. Присъдата е поради негова тирада през април 2023 година на протест против проектите за употреба на естествени запаси в Башкортостан. Той е и съперник на войната, която Русия води в Украйна.
 Фаил Алсинов
Срещу част от протестиращите бяха формирани наказателни каузи, в това число по член за всеобщи вълнения и нахлуване над чиновници на реда, а шестима бяха задържани за нарушение на разпоредбите за осъществяване на манифестации.

Ръководителят на Башкортостан Радий Хабиров назова Алсинов и неговите съидейници " всъщност предатели ", които сякаш " приканват за обособяване на Башкортостан от Русия и за партизанска война ".

В същото време протестиращите и поддръжниците на Алсинов искрено декларират, че делото против екоактивиста е " поръчано " от ръководителя на района. Те считат, че то е възмездие за това, че той е повел протестиращи, които са попречили на Хабиров да създаде няколко залежи на сода на заветен за локалните рид.

 Най-големите митинги от началото на войната. Защо въстанаха в една съветска република  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
" С лице надолу по асфалта "
Шамил Абдулин - 58-годишен башкортостански деятел от село Мраково описа пред за случилото се на митинга и за възмущението, с което събралите се хора посрещнаха присъдата. Той удостовери, че силите за сигурност са замеряли протестиращите с гранати със сълзотворен газ и са ги биели с бухалки, а в града са пристигнали служители на реда за битка с безредиците от други райони.

Той идва в Баймак от различен град преди митинга пред съда. По това време интернет към този момент е изцяло спрян. Всички кръстовища са блокирани от общински машини и коли на пътната полиция.

" Бяха се събрали доста хора. Казват, че е имало към 10 000 души. Мисля, че сигурно имаше най-малко 5000. Беше много ужасно. Цялото им [на органите на реда] съоръжение, каски, палки - беше потискащо ", сподели още Абдулин.

Той добави, че през целия ден над площада наоколо до съда е летял квадрокоптер, който е правил наблюдаване.

" Започнаха да се случват ужасни неща: хората бяха бити с бухалки и беше употребен сълзотворен газ. Точно както през 80-те години на предишния век, когато гледахме такива фрагменти от други страни, от Запада ", описа стачкуващият.

Той си спомня, че е видял две момчета, които са били окървавени и посинени.

" Заради сълзотворния газ доста хора да викаха от болежка. След това полицията употребява някакви гранати, явно газови гранати. Те се взривиха със мощен екот. Една такава падна тъкмо до краката на един дядо. Той ми сподели, че част от якето му е раздрано ", добави Абдулин.

Сблъсъците не престават доста дълго - от 12 часа на обяд до 17 часа, като се развихрят на талази. Първоначално пред съда имало към 120-150 чиновници на реда, които са имали желание да създадат кулоар, през който Алсинов да бъде отведен с камион. Но в един миг станало ясно, че тези сили няма да са задоволителни да удържат толкоз протестиращи.

" След това беше пуснат слух - явно посредством провокатори - че сякаш в половин час след среднощ ще има " предоговаряне " на присъдата след съглашение. Но се оказа, че са чакали подкрепления, с цел да отхвърлен тълпата и да отведат Фаил ", сподели още Абдулин.

С подкрепленията униформените към този момент са 500-700 , екипирани с палки и щитове.

По думите му, откакто Алсинов е изведен от съда, а митингът сподавен, хората са си тръгнали " с възприятие на дълбока засегнатост и потиснати ". " Те споделиха, че са били влачени с лице надолу по асфалта, че мнението им е било подценено ", добави Абдулин.
" Политическа поръчка "
Според него процесът се е провел в невиждано интензивен режим и нито един мотив на отбраната не е признат. Затова счита делото за очевидно преднамерено и политическа поръчка и точно от това локалните са доста разочаровани от управляващите.

Активистът не изключва, че те ще се опитат да потушат всевъзможни митинги допустимо най-бързо и да санкционират както участниците, по този начин и тези, които са говорили за тях.

Пред митинга служители на реда отиват в дома му с цел да упражнят напън върху него.

" Не ги пуснах, приказвах с тях през оградата. Казаха ми: " Има материали за вас по отношение на ваши изявления, видеоклипове, апели, които публикувате на персоналната си страница във " ВКонтакте ", описа още Абдулин.

Руската полиция заяви, че стартира следствие за " всеобщи вълнения " против участниците в неразрешената проява. За такова обвиняване се планува наказване до 15 години затвор.

Протестите в Башкористан съответстват с началото на акцията за президентските избори през март, на които Владимир Путин се чака и да си обезпечи власт до 2030 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР