Хиляди турци се стекоха в обменните бюра ден след като

...
Хиляди турци се стекоха в обменните бюра ден след като
Коментари Харесай

Хиляди турци сменят долари, след като лирата поскъпна с 25 н...

Хиляди турци се стекоха в обменните бюра ден откакто президентът Ердоган разгласи проект, който съгласно него ще подсигурява депозитите в локална валута против пазарните съмнения.

В тирада на 20 декември Ердоган показа серия от стъпки, които съгласно него ще облекчат тежестта на отслабената валута за турците и ще ги насърчат да държат спестявания в лири, а не в долари.

Правителството даде обещание да подсигурява депозити в лири, което накара валутата да скочи с към 25%. Това е най-големия растеж за ден в историята на страната.

Съгласно мярката държавното управление даде обещание да заплати разликата сред цената на спестяванията в лири и еквивалентните доларови стойности в деня на падежа на даден влог. Повече от половината от спестяванията на локалните поданици са в задгранична валута и злато заради обезценяването на лирата през последните месеци, съгласно данните на централната банка.

Съобщението накара хиляди да се насочат към обменните бюра, с цел да обменят долари и друга валута.

Алпаслан Чакар, началник на Асоциацията на турските банки (TBB), сподели, че към 1 милиард $ са продадени на пазарите предната нощ, след оповестяването на новото решение. Според калкулации на трима банкери към 1-1,5 милиарда $ спестявания са били конвертирани в лири единствено на 20 декември вечерта.

Докато държавното управление назова възобновяване на лирата на 20 декември огромна победа, икономистите неведнъж споделяха, че икономическата стратегия на Ердоган, основана на ниски лихвени проценти, е доста рискована и чакат инфлацията, която сега е над 21%, да се увеличи още повече до края на годината.

Някои икономисти настояват, че новите ограничения са дейно забулени покачвания на лихвите.

Днес един $ се разменя за към 13 лири, еврото е малко под 15 лири.

Българска народна банка разгласи за през днешния ден сменен курс от 7,52 турски лири за лев, като една лира е към този момент 13 ст.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР