Хиляди се включиха днес в редица европейски градове в демонстрации

...
Хиляди се включиха днес в редица европейски градове в демонстрации
Коментари Харесай

Хиляди излязоха на пропалестински протести в редица европейски градове

Хиляди се включиха през днешния ден в редица европейски градове в демонстрации в поддръжка за палестинците и с апел за преустановяване на огъня в линията Газа, съобщи Франс прес.

В Лондон се организираха няколко митинга и шествие вместо огромен конвой, както беше предходните пет съботи. В една от деянията стотици души стачкуваха в региона на офиса на водача опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, който е упрекван, че отхвърля да призове за преустановяване на огъня в палестинския анклав. Подобно на премиера Риши Сунак и Стармър прикани за филантропични паузи в спора, което ще разреши доставката на филантропична помощ.



Във Франция след първа вълна на възбрана на пропалестинските митинги, за трети следващ уикенд стачкуващи минаха в шествия в редица градове, включително и в Париж под пороен дъжд. Според данни на уредниците на проявата във френската столица са се присъединили 60 000 души, а в цялата страна те са били общо 100 000 души. В шествието в Париж имаше и представители на левицата.



В Португалия хиляди стачкуващи минаха в Лисабон, призоваващи за " свободна Палестина ".

В Амстердам имаше две демонстрации, провеждащи се на няколко километра една от друга. Участниците в първата приканиха за преустановяване на огъня в Газа, а тези в другата - за освобождение на заложниците, държани от " Хамас ".

В Женева 4000 души минаха в шествие до " Площада на нациите пред европейската централа на Организация на обединените нации зад транспарант, който призоваваше: " Стоп на геноцида в Газа ". Участниците в проявата възпламениха и свещи и ги подредиха по този начин, че да образуват картата на линията Газа. Те разпростряха и огромно палестинско знаме.

В Полша няколкостотин души минаха в центъра на Варшава в проява под мотото: " Нито една бомба повече. Освободете Палестина ". Те се събраха пред посолството на Израел във Варшава. Инциденти нямаше.



Около 4000 стачкуващи излязоха на протест в центъра на Берлин , с цел да стачкуват против ударите на израелските сили по линията Газа, съобщи ДПА. Демонстрантите носеха палестински флагове, а някои бяха с куфии (традиционните карирани палестински черно-бели шалове). В началото на митинга, който потегли от централната гара, се чуха възгласи " Свобода за Газа " и " Свобода за Палестина ".



Имаше и викания " Германия финансира, Израел бомбардира " и " Прекратете геноцида ". Организаторите използваха мегафони, с цел да разгласят: " Искаме да живеем в мир с евреите ". Те прибавиха, че не поддържат терористичните организации и убийствата, осъществени в Израел.

В Истанбул стотина души се събраха на пропалестинска проява пред израелското консулство.

Снимки: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР