Хиляди сърби: Вучич ти си крадец и престъпник, идва твоят

...
Хиляди сърби: Вучич ти си крадец и престъпник, идва твоят
Коментари Харесай

Хиляди сърби: Вучич ти си крадец и престъпник, идва твоят край!

Хиляди сърби: Вучич ти си апаш и нарушител, идва твоят край!
За шести път десетки хиляди сърби в Белград и доста градове на страната като Нови Сад, Крагуевац, Куршумлия, Крушевац, Ужице и Пожега се събраха на всеобщи митинги против режима на президента Александър Вучич.

Множеството в столицата се събра на площада пред Философския факултет при засилено полицейско наличие. Организаторите на митинга желаеха управляващите да разкрият убийците на водача на косовските сърби Оливер Иванович. Те приканиха жителите да се съберат още веднъж на 16 януари, с цел да отбележат годишнината от атентата против Иванович.

"Той бе един от нас. Длъжни сме да му отдадем респект. Елате с цветя в ръцете да отбележим този ден и в никакъв случай повече сходни неща да не се случват в страната ни", сподели пред множеството известният актьор Бранислав Трифунович.

Един от водачите на косовските сърби Рада Трайкович непосредствено упрекна Вучич за протичащото се в Косово. "Вучич търси компромис с Хашим Тачи и Рамуш Харадинай, само че не и с Вас. Той е подготвен на компромис с всеки, само че не и с честните жители и с почтения народ", сподели Трайкович. Докато тя говореше, множеството скандираше: "Предатели" и "Вучич - крадци". Според нея "докато Вучич е на власт, в Сърбия не може да се случи нищо добро". "Вие го разлюляхте. Идва краят на Вучич", сподели още Трайкович.

След това протестиращите извършиха централните улици на Белград и се насочиха към постройката на държавната телевизия РТС. Там те желаеха оставката на шефа Драган Буйошевич и на шефа на "Новините" в малкия екран Ненад Стефанович.

"Буйошевич, ти носиш отговорност пред жителите, а не пред политиците... Вие двамата ще бъдете запомнени като унищожителите на свободното слово и професионалната публицистика в Сърбия", споделиха уредниците на митинга пред постройката на РТС.
 Хиляди сърби се събраха на всеобщи митинги против режима на президента Александър Вучич Хиляди сърби се събраха на всеобщи митинги против режима на президента Александър Вучич / БГНЕС
След това протестиращите се събраха пред президенството, с цел да може "Вучич да ги преброи". В началото на митингите преди месец и половина Вучич заплаши стачкуващите с думите: "И пет милиона да излязат по улиците, аз ще продлъжавам да управлявам". И тук множеството скандираше: "Вучич - крадци".

"Заради лъжите и операциите на властта, на всеки митинг има от ден на ден хора. Искам да попитам властта, ние ли сме проклетите хора в Сърбия, както ни назовава Вучич, единствено тъй като желаеме съблюдаване на законите, РТС да споделя истината, а полицията да арестува нарушителите.. Дали ние сме тези проклети хора, единствено тъй като желаеме да има една Сърбия без принуждение или пък това сте вие, които премахвате обикновените човешки права в страната", запита Йелена Анасонович, един от уредниците на митинга.
 Хиляди сърби се събраха на всеобщи митинги против режима на президента Александър Вучич Хиляди сърби се събраха на всеобщи митинги против режима на президента Александър Вучич / БГНЕС
БГНЕС напомня, че първият митинг бе проведен на 8-ми декември 2018 година заради пребиването с железни пръти на водача на "Сръбска левица" Борка Стефанович. Той бе грубо пребит, дружно с още двама негови деятели преди партийна среща в Крушевац на 23 ноември. Поради окървавената му риза и глава участниците в митингите носят транспарант - "Стоп за кървавите ризи".

Организаторите на протеситте против режима на Вучич желаят да получат 5 минути по РТС, с цел да може жителите да бъдат осведомени за митингите, оставките на шефа и на основния редактор в малкия екран, задържане на поръчителите и убийците на Оливер Иванович, както и тези на побоя над журналиста Милан Йованович. Те желаят и оставката на вътрешния министър Небойша Стефанович. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР