Хиляди румънци почетоха паметта на 65-е жертви на пожара в

...
Хиляди румънци почетоха паметта на 65-е жертви на пожара в
Коментари Харесай

Протести срещу корупцията в Румъния

Хиляди румънци уважиха паметта на 65-е жертви на пожара в нощен клуб в Букурещ преди три години. В румънската столица многохилядно шествие упрекна управляващите в корупция и неприлагане на законите. Инцидентът в нощния бар „ Колектив “ провокира освен житейски, само че и политически разтърсвания в Румъния.

В Румъния нощта на 30 октомври 2015 година в никакъв случай няма да бъде забравена. Пожар, провокиран от фойерверки в столичния нощен клуб „ Колектив “, взе 65 жертви, множеството младежи. Три години по-късно 4000 души минаха по улиците на Букурещ в памет на починалите, само че и в митинг против бездействието на управляващите.
Александра, гражданин на Букурещ: Дойдох на шествието първо, тъй като съм връстница на починалите. И тъй като за всички тези години нищо не се е трансформирало.  В Румъния уважиха жертвите на пожара в нощен клуб, лишил живота на над 60 души В Румъния уважиха жертвите на пожара в нощен клуб, лишил живота на над 60 души
Монумент в памет на жертвите на пожара, който преди една година лиши живота на над 60 души в нощен клуб в Букурещ, беше открит през днешния ден на мястото на траг...

След пожара тогавашното румънско държавно управление подаде оставка, на фона на обвиняванията, че нарушавания на противопожарната сигурност са довели до нещастието. И през днешния ден обаче още няма никой, понесъл правосъдна отговорност. Съдебното дело се забави, защото съдията по него се пенсионира и процесът стартира съвсем изначало.
Михай Рубен, гражданин на Букурещ: Трагедията преди три години беше провокирана най-много поради корупцията. Корумпираната система е построена от политици, които се пробват да си запазят в постовете в Народното събрание и които одобряват закони, които им дават опция да се скрият от правораздаването. Някои умират, а други са над закона.
По мотив годишнината държавното управление изрази съболезнования на околните на жертвите, само че министър председателят Виорика Дънчила отхвърли да дава отговор на журналистически въпроси по тематиката. Президентът Клаус Йоханис сервира цветя пред нощния бар, където стана нещастието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР