Хиляди румънски учители излязоха на протест срещу заплащането в столицата

...
Хиляди румънски учители излязоха на протест срещу заплащането в столицата
Коментари Харесай

Голяма стачка на учители в Румъния

Хиляди румънски учители излязоха на митинг против заплащането в столицата Букурещ в края на третата седмица на стачка.

Учителите започнаха стачката си на 22 май за първи път от 2005 година насам и от този момент хиляди излязоха на митинги в цяла Румъния, скандирайки " Достойнство ", " Осмеляваме се " и " Няма да се предадем ".

Профсъюзите желаеха 25% нарастване на заплатите на учителите и вложения за възстановяване на инфраструктурата и образователните принадлежности и настояха заплатите на новите учители да бъдат увеличени най-малко до междинното за страната.

Понастоящем един нов преподавател в Румъния получава към 2400 леи (521,65 USD) на месец, което е малко под половината от междинната чиста месечна заплата в страната, предава БГНЕС.

Коалиционното държавно управление обаче утвърди единствено декрет за повишение на заплатите с 1000 леи (217,35 долара) месечно преди облагане с налози и предложи годишни бонуси, финансирани от Европейския съюз.

Правителството е отделило малко над 3% от Брутният вътрешен продукт за просветителния бранш през тази година, макар че преди този момент даде обещание да усили разноските до 6% от Брутният вътрешен продукт.

" За страдание, решението на държавното управление не дава отговор на нашите претенции, по тази причина ще продължим да се борим, до момента в който не бъдем чути ", съобщи Лучия Паскару, която преподава от седем години, в границите на петъчното шествие, в което съгласно локалните медии са взели участие над 10 000 протестиращи.

" Видяхме доста по-добро възнаграждение в други браншове, даже в браншове, които не изискват висше обучение ", сподели Паскару.

Профсъюзите обявиха, че стачните дейности са безсрочни.

Родителите и учениците до момента са подкрепяли стачката, даже в случай че удължаването ѝ заплашва идните изпити за дипломиране.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР