Хиляди протестиращи се стекоха в центъра на Лисабон, за да

...
Хиляди протестиращи се стекоха в центъра на Лисабон, за да
Коментари Харесай

Хиляди протестират в Португалия за по-високи заплати и пенсии

Хиляди протестиращи се стекоха в центъра на Лисабон, с цел да изискат по-високи заплати и пенсии , както и интервенция на държавното управление за  ограничаване на покачващите се цени на храните, които съгласно тях задушават така и така лимитираните им приходи, съобщи Ройтерс.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа и формалните данни демонстрират, че повече от 50 % от португалските служащи получават по-малко от 1000 евро на месец през предходната година, а минималната заплата е единствено 760 евро на месец.

По данни на Евростат минималната работна заплата в Португалия - измерена по паритет на покупателната дарба, а не по настоящи цени - през 2023 година е 681 евро на месец, което е 12-тото най-ниско равнище от 15-те страни от Европейския съюз, в които има минимални заплати.
 Българска телеграфна агенция
В съпоставяне с нея в Полша минималната работна заплата е 726 евро, в Гърция 775 евро и 798 евро в Испания. Най-големият португалски профсъюз CGTP, който свика митингите, приканва за увеличение на заплатите и пенсиите с минимум 10% и желае от държавното управление да наложи тавани на цените на главните хранителни артикули.

Португалският министър на стопанската система Антонио Коща Силва изключи през вчерашния ден опцията за каквато и да е държавна интервенция за прекъсване на покачването на цените на храните, защото съгласно него пазарът е най-хубавият механизъм за установяване на цените.
 Българска телеграфна агенция
От 1 януари заплатите на държавните чиновници са се нараснали приблизително с 3,6 % по отношение на 2022 година, а тези в частния бранш набъбнаха с 5,1 %, до момента в който пенсиите се покачиха с най-много 4,83 %, демонстрират данните на държавната администрация.
 Българска телеграфна агенция
Инфлацията в Португалия се забави до 8,2% през февруари от 8,4% предходния месец. Цените на непреработените хранителни артикули, като например плодове и зеленчуци, набъбнаха с 20,11%.

Година откакто  премиерът социалист Антонио Коща завоюва болшинство в Народното събрание, той е изправен пред улични митинги и стачки на учители, лекари, железопътни служащи и други. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР