Хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Грузия в неделя

...
Хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Грузия в неделя
Коментари Харесай

Хиляди се включиха в антиправителствен протест в Грузия

Хиляди протестиращи се събраха пред Народното събрание на Грузия в неделя на фона на възходяща съпротива против държавното управление на страната, съобщи Би Би Си.

Критиците упрекват ръководещата партия " Грузинска фантазия ", че е под въздействието на Русия и че отстъпва от демокрацията. Правителството е упрекнато, че хвърля в пандиза политически съперници и заглушава самостоятелните медии.

Митингът беше проведен от главната опозиционна партия в поддръжка на излежаващия присъда някогашен президент Михаил Саакашвили.
Саакашвили, който изкара два мандата като президент сред 2004 година и 2013 година, сега излежава присъда от шест години затвор за корист с власт, макар че интернационалните правозащитни групи я осъдиха като политически стимулирана. Миналия месец всеобщи митинги принудиха държавното управление от законопроект, който щеше да изисква от всяка неправителствена организация, получаваща пари от чужбина, да се записва като " задграничен сътрудник ".

Противниците обявиха, че законопроектът е през 2012 година за угнетяване на несъгласието и го нарекоха стъпка към авторитаризъм. По време на митингите против участниците.

В неделя стачкуващи пред постройката на Народното събрание в столицата Тбилиси развяваха флагове на Грузия, Украйна и Европейския съюз и държаха голям транспарант с надпис: " За европейско бъдеще ".

Общественото мнение в Грузия е преобладаващо проевропейско и държавното управление споделя, че остава ангажирано с кандидатурата на страната за еврочленство, само че съперниците му настояват, че неговите дейности вредят на възможностите на Грузия да стане част от блока.
Грузия кандидатства за участие в Европейски Съюз дружно с Украйна и Молдова дни откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година През юни Европейски Съюз публично уточни като страни кандидатки, само че сподели, че Грузия би трябвало да реализира редица политически и правосъдни промени, преди да получи този статут. Обръщайки се към стачкуващите, Леван Хабеишвили, ръководител на партията Обединено национално придвижване, учредена от Саакашвили, прикани за " освобождение на политическите пандизчии " и за въвеждане на промените, които Брюксел изиска.

Гиорги Маргвелашвили, който наследи Саакашвили като президент, сподели пред тълпата, че грузинското държавно управление е " следено от Москва и наше обвързване е да спасим родината си от съветски марионетки ".

" Ние сме свободолюбиви хора, част от европейското семейство, отхвърляме съветското иго ", добави той.

Един от стачкуващите, 27-годишният художник Лука Кавсадзе, съобщи пред организация Агенция Франс Прес: " Нашата битка ще бъде мирна, само че безкомпромисна и ще ни води до мястото, където принадлежим - Европейския съюз ".

През последните месеци Саакашвили провежда редица гладни стачки, а неговите поддръжници настояват, че му е отхвърлен подобаващ достъп до здравни грижи.

Саакашвили споделя, че е бил токсичен в пандиза, макар че грузинските управляващи го упрекнаха, че симулира влошено здраве, с цел да обезпечи предварително освобождение. В писмо, оповестено от уеб страницата " Политико " предходната седмица, че умира от " от слисващ набор от над 20 съществени болести ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР