Хиляди привърженици на репродуктивните права се събраха на 13 април

...
Хиляди привърженици на репродуктивните права се събраха на 13 април
Коментари Харесай

Демократите се надяват да спечелят Флорида с разрешаване на абортите

Хиляди последователи на репродуктивните права се събраха на 13 април във Флорида, с цел да поддържат референдум, с който в конституцията на щата ще бъдат включени ограничения за отбрана на абортите. Демократите се надяват, че това ще усили възможностите им да завоюват този южен щат на президентските избори през ноември, заяви US News.


Активисти в Аризона оповестиха протест на 14 април в Скотсдейл в символ на митинг против решението на висшия съд на щата от 9 април, с което се възвръща 160-годишна възбрана за аборти.

Събитията през уикенда още веднъж изтласкаха абортите на напред във времето в президентската акция сред Джо Байдън и Доналд Тръмп. Аризона евентуално ще бъде решителен щат за вота през ноември, а щатът ще бъде хазаин и на една от най-оспорваните съревнования в Сената на Съединени американски щати.

Въпросът за абортите тормози републиканците от 2022 година насам, когато консервативното болшинство на Върховния съд на Съединени американски щати, в това число трима назначени от Тръмп, отстрани правото на аборт в цялата страна.

Тази седмица демократите незабавно се възползваха от решението на съда, който откри, че съвсем цялостната възбрана от 1864 година би трябвало да размени ограничаването от 15 седмици, което републиканските щатски законодатели одобриха през 2022 година Кампанията на Байдън изпрати вицепрезидента Камала Харис в Аризона на 12 април, където тя съобщи, че Тръмп носи отговорност за решението.

Бившият президент се опита да се дистанцира от решението, като съобщи, че съдът е отишъл прекомерно надалеч, и прикани следения от републиканците законодателен орган да анулира възбраната от 1864 година Но републиканските водачи блокираха напъните на демократите да създадат това на 10 април, като означиха, че законът няма да влезе в действие до седмици и обявиха, че не желаят да бързат.

На митинга от 13 април в Орландо един след различен ораторите предлагаха прочувствени разкази за прекарванията си, свързани с абортите.

Дерик Кук, гражданин на Флорида, разказа по какъв начин брачната половинка му най-сетне е забременяла след голям брой спонтанни аборти. Но затруднение в 16-ата седмица означавало, че плодът ѝ няма да оцелее и застрашавало живота ѝ. Няколко седмици преди този момент Флорида е въвела ограничаване на абортите до 15 седмици.

" Лекарят ни сподели, че поради възбраната не може да направи нищо, с цел да помогне ", споделя Кук, макар че законът разрешава аборти, когато животът на майката е заплашен.

Съпругата на Кук, Аня, ражда плода във фризьорски салон на идващия ден и едвам не умира в болничното заведение от загуба на кръв, показа той.

Историята, която Кук и преди е споделял обществено, подсещаше на въздействащата реклама, която акцията на Байдън стартира да излъчва тази седмица и в която се показва жена от Тексас, която едвам не умряла, откакто ѝ бил отхвърлен аборт, и упреква Тръмп.

Повечето щатски забрани, в това число в Аризона, съдържат изключения за отбрана на живота на майката. Но бранителите на репродуктивните права споделят, че лекарите не са склонни да тестват тези изключения в случаи, които не са ясно изразени незабавни случаи.

По-рано този месец Върховният съд на щата Флорида даде опция възбраната на абортите за 6 седмици да влезе в действие на 1 май. Въпреки че на последните избори Флорида гласоподава за републиканците, акцията на Байдън твърди, че абортите са върнали щата в играта през ноември./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР