Хиляди православни вярващи преминаха снощи на шествие в Белград в

...
Хиляди православни вярващи преминаха снощи на шествие в Белград в
Коментари Харесай

Хиляди православни протестират в Сърбия срещу провеждането на гей парад

Хиляди православни вярващи минаха нощес на шествие в Белград в символ на митинг против възможното образуване на гей церемониал, макар че управляващите анулираха плануваното за септември събиране на ЛГБТ общността, съобщи Франс прес.

Носейки икони, кръстове и религиозни флагове, стачкуващите минаха през града, молиха се и пяха пред катедралата " Свети Сава ".

Serbia today, 100,000 people march in Belgrade to preservation traditional family, religion, identity and traditional moral values. Event censored by European media.
— RadioGenova (@RadioGenova)
Сръбският президент Александър Вучич съобщи в събота, че е решил след консултация с държавното управление това шествие да бъде " отсрочено или анулирано. Но Марко Михайлович, координатор на " Европрайда ", сподели, че " шествието ще се състои, както е планувано, на 17 септември ".

Епископ Никанор съобщи на вчерашната демонстрация, че вярващите са подготвени да излязат отново на улицата, " с цел да се изправят против тези, които имат намерение да унищожат полезностите на Сърбия ". Според него гей парадът е " опозоряване на нашата страна, на нашата Църква и на нашето семейство ".

По думите на Вучич политическата рецесия с някогашната сепаратистка сръбска провинция Косово, която разгласи самостоятелност през 2008 година, и икономическите проблеми, пред които е изправена страната на фона на войната на Русия в Украйна, са измежду аргументите, заради които управляващите на балканската страна не могат да провеждат " Европрайда ", съобщи Асошиейтед прес.

Службата на Организация на обединените нации в Сърбия съобщи, че е обезпокоена от оповестената възбрана, която би заплашила " правото на независимост на събранията, обезпечено от сръбската конституция ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Членовете на Асоциацията на уредниците на европейския прайд избраха сръбската столица преди три години за хазаин на годишното събитие с вярата, че то ще съставлява огромен пробив за славянската страна, която е обичайно консервативна и под мощното въздействие на православната черква.

Сърбия публично се стреми към участие в Европейския съюз, само че от години се доближава към политическата орбита на Русия. Балканската страна гласоподава за резолюциите на Организация на обединените нации, осъждащи съветската инвазия в Украйна, само че отхвърли да се причисли към западните наказания против Москва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР