Хиляди православни сърби преминаха снощи на шествие в Белград в

...
Хиляди православни сърби преминаха снощи на шествие в Белград в
Коментари Харесай

С портрет на Путин сърби протестираха срещу гей парад

Хиляди православни сърби минаха нощес на шествие в Белград в символ на митинг против възможното образуване на гей церемониал, макар че управляващите анулираха плануваното за септември събиране на ЛГБТ общността, съобщи Франс прес, заяви Българска телеграфна агенция. 

Носейки икони, кръстове и религиозни флагове, стачкуващите минаха през града, молиха се и пяха пред катедралата " Свети Сава ". Сред иконите имаше и голям портрет на Путин. 

Сръбският президент Александър Вучич съобщи в събота, че е решил след консултация с държавното управление това шествие да бъде " отсрочено или анулирано. Но Марко Михайлович, координатор на " Европрайда ", сподели, че " шествието ще се състои, както е планувано, на 17 септември ".

Епископ Никанор съобщи на вчерашната демонстрация, че вярващите са подготвени да излязат отново на улицата, " с цел да се изправят против тези, които имат намерение да унищожат полезностите на Сърбия ". Според него гей парадът е " опозоряване на нашата страна, на нашата Църква и на нашето семейство ".

По думите на Вучич политическата рецесия с някогашната сепаратистка сръбска провинция Косово, която разгласи самостоятелност през 2008 година, и икономическите проблеми, пред които е изправена страната на фона на войната на Русия в Украйна, са измежду аргументите, заради които управляващите на балканската страна не могат да провеждат " Европрайда ", съобщи Асошиейтед прес.

Службата на Организация на обединените нации в Сърбия съобщи, че е обезпокоена от оповестената възбрана, която би заплашила " правото на независимост на събранията, обезпечено от сръбската конституция ".

Членовете на Асоциацията на уредниците на европейския прайд избраха сръбската столица преди три години за хазаин на годишното събитие с вярата, че то ще съставлява огромен пробив за славянската страна, която е обичайно консервативна и под мощното въздействие на православната черква.

Сърбия публично се стреми към участие в Европейския съюз, само че от години се доближава към политическата орбита на Русия. Балканската страна гласоподава за резолюциите на Организация на обединените нации, осъждащи съветската инвазия в Украйна, само че отхвърли да се причисли към западните наказания против Москва.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР