Хиляди поляци участваха в протести срещу въведените ограничения на абортите,

...
Хиляди поляци участваха в протести срещу въведените ограничения на абортите,
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Полша против ограниченията на абортите

Хиляди поляци участваха в митинги против въведените ограничавания на абортите, които съгласно тях са довели до гибелта на млада жена, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

През януари в Полша влезе в действие решение на Конституционния съд, съгласно което абортът заради недостатъци на плода опонира на Конституцията на страната. Това докара до съвсем цялостна възбрана на абортите и голям брой митинги.

Участниците в митингите във Варшава и десетки други градове носеха свещи и плакати с лозунги като " безразличието е съучастничество " и призоваващи да не се позволяват повече сходни случаи.

Според деятели гибелта на 30-годишната Изабела, умряла в 22-ата седмица на бременността си от септичен потрес, се дължи на решението на съда.
Снимка: EPA
Жената отишла в болница в Пшчина през септември заради приключване на околоплодната течност. По-рано даните от сканирането посочили голям брой недостатъци на зародиша. Лекарите обаче отказали да сложат завършек на бременността й, тъй като сърцето на плода към момента биело. Те решили да извършат цезарово сечение, откакто се открило, че сърцето му е спряло, само че дамата умряла на път към операционната.

" Нейното сърце също биеше ", пишеше на плакати, носени от участници в митингите.

Днес полският портал Onet.pl разгласява изявление със брачна половинка на жена, която съгласно него е умряла при сходни условия.

Според държавното управление повода за гибелта на Изабела е лекарска неточност, а не решението на съда. Здравният министър Адам Неджелски даде обещание да разгласява насоки, обясняващи по кое време абортите са законни и по кое време - не.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР