Хиляди поддръжници на Социалистическата партия се стекоха от цяла Испания

...
Хиляди поддръжници на Социалистическата партия се стекоха от цяла Испания
Коментари Харесай

Многохиляден митинг призова испанския премиер да остане на поста

Хиляди поддръжници на Социалистическата партия се стекоха от цяла Испания на протест пред централата на партията в Мадрид, с цел да призоват премиера Педро Санчес да остане на поста си, откакто тази седмица той изненада страната, като съобщи, че може да подаде оставка след неотдавнашните обвинявания против брачната половинка му Бегоня Гомес в корупция.

Според Efe.пред партийната централа са се събрали към 10 000 поддръжници на социалистите.

Събралите се пред централата на Социалистическата работническа партия (PSOE) на Санчес носеха транспаранти с надписи " Педро, не се предавай " и " Демокрация да, фашизъм не ".

В сряда Санчес сподели, че ще се отдръпна " за няколко дни ", с цел да реши дали желае да продължи да води държавното управление, откакто против брачната половинка му стартира следствие за корупция, обвързвана с нейни бизнес покупко-продажби. Санчес съобщи, че това е част от продължителна акция на клюки против него и фамилията му от страна на политическите съперници, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Санчес отхвърли обвиняванията против брачната половинка му Бегоня Гомес и сподели, че ще оповести решението за бъдещето си в понеделник.

На 25 април прокурорите в Мадрид желаеха от арбитър да приключи предварителното следствие за корупция против брачната половинка на испанския министър-председател, защото групата, която стои зад жалбата, позволява, че изказванията ѝ може да се основават на погрешни медийни отчети.

" Министър-председателю, остани, Педро, остани. Ние сме с теб ", сподели на съвещание на федералния комитет на партията заместител министър-председателката и министър на финансите Мария Хесус Монтеро.

Пред постройката изпаднали в еуфория поддръжници се тълпяха по улиците и пускаха поп шлагери, призоваващи Санчес да остане, а мнозина развяваха флагове или бяха с изрисувани лица.

" Надявам се да остане, тъй като Испания би трябвало да продължи напред с него. Ако не (го направи), това ме плаши. Страхуваме се от това, което може да пристигна ", сподели пред Ройтерс 56-годишната Леонор Ромеро, градска съветничка от Уелва.

" Той би трябвало да остане. Мисля, че няма да подаде оставка. Ще ни остави сираци ", сподели и 74-годишният пенсионер Хосе Луис Триго.

Опозиционните партии осъдиха стъпката, направена от Санчес.

" Призовавам жителите да не стават глупави. Испания няма проблем, този, който има юридически проблем е Санчес, неговото държавно управление, партията му и кръгът към него. Позволете им да го разрешат ", сподели на среща в Тарагона, в самостоятелната област Каталуния, водачът на консервативната опозиционна Народна партия Алберто Нунес Фейхо.

В четвъртък прокуратурата в Мадрид съобщи, че е внесла митинг против решението на градския съд от сряда да прегледа подадена от група деятели, свързани с крайната десница, частна тъжба, против Гомес за хипотетична търговия с въздействие и корупция.

Санчес пристигна на власт през 2018 година, напомня Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР