Хиляди пациенти проявяват пост-COVID синдром, отчитат лекари от Александровска болница,

...
Хиляди пациенти проявяват пост-COVID синдром, отчитат лекари от Александровска болница,
Коментари Харесай

Лекари искат пътека за лечение на пост-COVID синдром

Хиляди пациенти демонстрират пост-COVID синдром, регистрират лекари от Александровска болница, където работи единствената стратегия за наблюдаване на към този момент преболедували.

Пост-COVID синдромът е комплекс от болести, които могат да се проявят при пациенти към този момент преболедували вируса. Най-често това се случва няколко месеца след болестта. Не е изключено положението да се утежни до степен, която изисква лекуване в болница. Проблем обаче лекарите виждат в неналичието на логаритъм, по който да одобряват и лекуват тези пациенти, предава Нова тв.

Над 1 000 преболедували за по-малко от седем месеца са потърсили консултация единствено в белодробната клиника на Александровска болница. Част от тях е прегледала професор Даниела Петрова. Право на безвъзмезден консултация получават с помощта на единствената настояща стратегия за наблюдаване на пациенти, прекарали вируса.

Около 10% от съветваните са признати в болница, пресмята професор Петрова. „ В никакъв случай изказванието „ Източване на здравната каса” няма място в тази ситуация, тъй като това са хора, които имат потребност от интензивно лечение”, сподели тя.

Трудна обаче е сметката какъв брой коства лекуването на един пост-COVID пациент. Липсата на логаритъм затруднява работата на медиците.

„ Тези пациенти имат и други недоволства. Всичко това постанова консултация и с други експерти. Има един проблем - ние не можем да хоспитализираме пациенти от пътека в пътека, тъй като още веднъж може да се спекулира, че това е източване на Здравната каса”, сподели още.

„ Това е проблем на хората, които тогава са менажирали системата. Включително на проф. Салчев. След като не си основал тази опция, какво правиш - принуждаваш лекарите да извършат административни нарушавания. Ами твоето държание какво е”, попита проф. Диян Енчев от „ Пирогов”.

Цялостно да се премисли методът на финансиране на болничната и доболничната помощ ще е от по-голяма изгода за обществото, считат юристи по здравно право.

„ Не е задоволително просто да се каже да има една пост-COVID пътека, а да се каже какво ще включва тя. Защото сме изправени още веднъж пред проблеми дали несъмнено положение е затруднение от ковид, или не”, сподели юристът по здравно право Мария Петрова.

От Здравната каса обявиха за NOVA, че още през ноември предходната година са предложили логаритъм за лекуване пациенти с пост-COVID синдром. Защо към момента няма правилник за лекуване не дадоха отговор нито от здравното министерство, нито от Българския лекарски съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР