Хиляди опечалени, сред които роднини на жертви, се събраха за

...
Хиляди опечалени, сред които роднини на жертви, се събраха за
Коментари Харесай

Хиляди опечалени се събраха за годишнината от клането в Сребреница

Хиляди опечалени, измежду които родственици на жертви, се събраха за 24-тата годишнина от клането в Сребреница, лишило живота на 8000 босненски мюсюлмани. Това е най-масово ликвидиране в Европа след Втората международна война.

Церемонията при мемориалния център Поточари край Сребреница включва погребението на още 33 жертви, разпознати посредством ДНК- проби. В центъра към този момент са положени останките на 6 610 убити от босненската сръбска войска в предпазения преди време от Организация на обединените нации босненски мюсюлмански анклав. Холандски ветерани от интернационалните сили в Сребреница през 90-те още веднъж дадоха на съд холандското държавно управление с искане за опрощение и потвърждаване на воинската им чест, тъй като са били изпратени на " задача невъзможна ".
Мевлид Халилович - родственик на жертва от Сребреница: Всичко е дело на нашите сръбски съседи, на хора, живели тук, край нас. Не мога да схвана причинителите на убийствата, не знам по какъв начин са могли. Това ме боли най-вече.
Клането в Сребреница и другите всеобщи убийства на Балканите от режима на Милошевич и неговите подчинени, остават неизличими петна върху съвестта на човечеството, до момента в който не се раздаде правораздаване, каквото към момента няма, съобщи през днешния ден косовският министър председател Рамуш Харадинай. За Сребреница има 47 наказани на общо над 700 години затвор, има четири доживотни присъди за геноцид и закононарушения против човечеството. Няма място за разпалваща изразителност, неодобрение, ревизионизъм и възхвала на военните закононарушения, обявиха в обща декларация Федериха Могерини и Йоханес Хан. Те подчертаха, че приоритет на всички политици в Босна по пътя към евроинтеграция би трябвало да е поощряване на разговора и взаимното почитание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР