Хиляди мюсюлмани в град в Пакистан подпалиха най-малко четири църкви

...
Хиляди мюсюлмани в град в Пакистан подпалиха най-малко четири църкви
Коментари Харесай

Тълпа опожари църкви заради твърдения за богохулство в Пакистан

Хиляди мюсюлмани в град в Пакистан подпалиха минимум четири църкви и вандализираха домовете на християни поради изказвания, че двама мъже са осквернили Корана, заяви полицията, представена от “BBC ”.

Жителите споделят, че до десетина здания , свързани с църкви в Джаранвала , в източната част на Пенджаб, също са били развалени . Полицията е задържала повече от 100 протестиращи и е почнала следствие на насилието. Според управляващите обстановката остава напрегната, само че няма известия за смъртни случаи. Полицията също е завела дело против двама локални поданици християни за нарушение на закона за богохулството, което планува смъртна присъда.

Въпреки че Пакистан към момента не е осъдил никого на гибел за осквернение , просто обвиняване може да докара до необятно публикувани вълнения , което от своя страна да аргументи линчувания и убийства .

Преди 2 години мъж от Шри Ланка , упрекнат в осквернение, беше погубен от разярена навалица и тялото му беше подпалено. През 2009 година навалица изгори към 60 къщи и умъртви шестима души в квартал Горджа в Пенджаб, откакто ги упрекна в засегнатост на исляма.

Закон от 19-ти век, наказващ богохулството , е въведен от британците в колониалните времена. Но през 80-те години управляващите вкараха по-строги санкции за нарушение на закона, в това число смъртна присъда за всеки, който наскърбява исляма .

Около 96% от популацията на Пакистан е мюсюлманско . Други страни, в това число Иран, Бруней и Мавритания, също постановат смъртно наказване за засегнатост на религията.

„ Подхранваното от вяра принуждение в Пакистан набъбна, откакто страната направи богохулството наказуемо със гибел, защото то „ поддържа насилственото държание. “

Това съобщи пред „ BBC “ Ифтехарул Башар, откривател в мозъчния концерн RSIS, който се концентрира върху политическото и религиозното принуждение в Южна Азия. По думите му:

„ Пакистанското общество претърпя мощно разцепление, водено от разширяващите се стопански разлики, заради което набъбна насилието, ориентирано към малцинствени религиозни групи. “

Башар посочи:

„ Появата на екстремистки и бдителни фракции в Пакистан, някои от които показват забележителна финансова поддръжка, също способства за тази проблематична наклонност. “

Местен чиновник посочи пред „ BBC “, че управляващите са получили сигнали за митинги и пожари рано сутринта в сряда след известия за двамата мъже, за които се твърди, че оскверняват Корана, свещената книга на исляма, публикувани в обществените медии. Властите оповестиха, че откъснати страници от свещения текст с богохулно наличие, за което се твърди, че е надраскано върху тях с алено мастило, са открити покрай християнска общественост. Докладите се популяризират из града и в обществените медии, предизвиквайки отвращение измежду мюсюлманската общественост. Насилието , което последва, беше провокирано от тълпи, които бяха видени да нападат и ограбват частни домове, принадлежащи на християни.

Ясир Бхати, 31-годишен християнин, е измежду тези, които са избягали от домовете си. Пред „ Агенция Франс Прес “ той описа:

„ Те счупиха прозорците, вратите и изнесоха хладилници, дивани, столове и други домашен движимости, с цел да ги натрупат пред църквата за да бъдат изгорени. Изгаряха и оскверняваха Библии, бяха безмилостни. “

Видеоклипове в обществените медии демонстрират по какъв начин протестиращи унищожават християнски здания , до момента в който полицията наподобява следи.

Амир Мир, министърът на информацията на провинция Пенджаб, осъди хипотетичното осквернение и сподели в изказване, че хиляди служители на реда са били изпратени в региона, като десетки хора са арестувани. Тълпата се е състояла най-вече от хора от ислямистка политическа партия, наречена Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), сподели държавен източник пред „ Агенция Ройтерс “. TLP отхвърли да има присъединяване в случилото се.

Служебният министър председател Ануар ул-Хак Какар прикани за бързи дейности против виновните за насилието. Пакистанският свещеник Азад Маршал от прилежащия град Лахор пък съобщи, че християнската общественост е надълбоко засегната и смутена от събитията.

„ Призоваваме за правдивост и дейности от правоприлагащите органи и тези, които раздават правораздаване, както и сигурността на всички жители да се намесят неотложно и да ни уверят, че животът ни е скъп в личната ни татковина “ , разгласява той в X, прочут преди като Twitter.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР