Хиляди мигранти преминават в Съединените щати тази седмица, преди да

...
Хиляди мигранти преминават в Съединените щати тази седмица, преди да
Коментари Харесай

САЩ ограничават достъпа до убежище на мигранти преди края на пандемичните мерки

Хиляди мигранти минават в Съединените щати тази седмица, преди да влезе в действие нов правилник, който може да забрани на множеството, преминаващи нелегално, да търсят леговище. Други се струпаха от мексиканската страна на фона на комплициране към политиката на Съединени американски щати, съобщи " Ройтерс ".

С регламента, признат в сряда, се основава нова хипотеза, че мигрантите нямат право на леговище, в случай че са минали през други страни, без да изискат протекция, или в случай че не са употребявали законни способи за влизане в Съединени американски щати.

Ограниченията по американско-мексиканската граница, които бяха наложени по време на пандемията и станаха известни като " Разпоредба 42 ", позволяваха бързото експулсиране на мигранти от избрани страни. Те обаче ще бъдат анулирани тъкмо преди среднощ в четвъртък.

 Кметът на Чикаго разгласи изключително състояние поради мигрантите Кметът на Чикаго разгласи изключително състояние поради мигрантите

Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас сподели, че новите правила ще значат по-сурови последствия за мигрантите, преминаващи нелегално, които, в случай че бъдат хванати, могат да бъдат депортирани и да им бъде неразрешено да влизат в Съединените щати за пет години, в случай че не дават отговор на изискванията за леговище.

" Заявяваме доста ясно, че границата ни не е отворена, че незаконното прекосяване е срещу закона и че тези, които не дават отговор на изискванията за помощ, ще бъдат бързо върнати ", сподели Майоркас на конференция във Вашингтон.

Мигрантите се струпват в Мексико покрай разнообразни елементи на границата - доста от тях не знаят по кое време или по какъв начин да преминат. Кадри от дрон демонстрират огромни тълпи, които се събират на граничната ограда край Ел Пасо, Тексас, против Сиудад Хуарес, Мексико.

Градовете в Съединени американски щати чакат да одобряват някои от тези мигранти, откакто преминат границата. Ню Йорк съобщи, че към този момент приема по 500 дневно и чака броят им да се усили след приключването на " Разпоредба 42 " в четвъртък, което накара кмета Ерик Адамс в сряда да издаде заповед за краткотрайно прекъсване на политиката, гарантираща заслон за всички нуждаещи се.

" Достигнахме лимита си ", сподели в изказване представителят Фабиен Леви. " Това не е решение, взето с лека ръка, и ние ще поставим всички старания, за осигурим заслон на търсещите леговище допустимо най-бързо. " Би Би Си отбелязва, че рекорден брой мигранти - повече от 10 хиляди - неотдавна са били арестувани на границата сред Съединени американски щати и Мексико за интервал от 24 часа.
" Ройтерс " разяснява, че новото предписание, което влиза в действие в четвъртък и изтича след две години, ще се ползва за голямото болшинство търсещи леговище, които не са от Мексико, защото те нормално минават през голям брой страни на път за Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР