Хиляди мигранти избягаха от пожар, разразил се в лагер под

...
Хиляди мигранти избягаха от пожар, разразил се в лагер под
Коментари Харесай

Големият мигрантски лагер Мория на Лесбос унищожен от пожар

Хиляди мигранти избягаха от пожар, разразил се в лагер под обсада поради ковид на гръцкия остров Лесбос, до момента в който министър председателят свика изключително съвещание с министри, макар че към този момент няма информация за жертви, оповестява " Ройтерс ".

Пожарът е избухнал в пренаселения мигрантски лагер Мория малко след среднощ, прецизираха от пожарната работа.

Тази заран по-голямата част от Мория беше сведена до тлееща обезобразена маса изгорели контейнери и палатки, като няколко души са взели отломките за персоналните си движимости, демонстрираха телевизионни фрагменти.

Няма информация за ранени или починали, до момента в който повода за пожара, който е изгорил палатки и контейнери, към този момент не е известна.

Мория е " евентуално изцяло унищожена ", съобщи служителят на Министерството на миграцията Манос Логотетис пред държавната организация в Атина.

Премиерът Кириакос Мицотакис свика спешна среща за началото на сряда.

Първоначалните отчети допускат, че пожари са избухнали на разнообразни места в разтегнатия лагер, откакто управляващите са се пробвали да изолират редица лица, които са имали позитивен тест за COVID-19.

" Огънят към момента бушува, лагерът е евакуиран. Всички тези хора са по националния път към Митилини. Има полиция, която не ги пропуща. Тези хора спят наляво и надясно на полето ", сподели Панайотис Делигианис, очевидец от Мория.

Най-малко 25 пожарникари с 10 мотора, подкрепени от полицията, са се борили с пламъците както вътре, по този начин и отвън оборудването, оповестиха от пожарната, добавяйки, че пожарникарите са били изтласкани от мигранти по време на техните старания.

Видени са хора, които напущат лагера, носейки багажа си, споделиха очевидци на Ройтерс.

" Ситуацията беше отвън надзор ", сподели служител на реда Аргирис Сиврис пред Open TV, като добави, че полицията е била принудена да освободи към 200 души, арестувани в обособен квартал на лагера, които трябвало да бъдат репатрирани в своите страни.

Съоръжението в Мория, което е хазаин на над 12 000 души - повече от четири пъти по-голям от декларирания от него потенциал - постоянно е подложено на критика от групи за помощ поради неприятни условия на живот.

Съоръжението е сложено под карантина предходната седмица, откакто управляващите потвърдиха, че търсещ леговище е имал позитивен тест за новия ковид. Оттогава доказаните инфекции са нарастнали до 35.

Лесбос, който се намира тъкмо до турското крайбрежие, беше на фронтовата линия на всеобщо придвижване на бежанци и мигранти към Европа през 2015-2016 година Поради пандемията от 1 март всички мигранти, стигнали до острова, са на карантина надалеч от лагерите.

В лагера Мория групите за помощ предизвестиха, че обществените разграничаване и главните хигиенични ограничения са невъзможни заради изискванията на живот.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР