Хиляди кенийци се включиха днес в нови антиправителствени протести начело

...
Хиляди кенийци се включиха днес в нови антиправителствени протести начело
Коментари Харесай

Опозицията в Кения организира нови протести срещу правителството

Хиляди кенийци се включиха през днешния ден в нови антиправителствени митинги отпред с опозиционния водач Райла Одинга, заяви Българска телеграфна агенция.

Опозицията упреква президента Уилям Руто за повишението на цените и твърди, че той нелегално е повлиял за своето избиране предходната година, макар че Върховният съд удостовери валидността на изборните резултати.

Одинга споделя, че митингите ще продължат, до момента в който държавното управление не намали цените на главните хранителни артикули и не даде достъп до резултатите от изборите предходната година от основните компютри на изборната комисия.

Руто, който през днешния ден се завърна от пътешестване до Белгия и Германия, остава безапелационен, че демонстрациите са противозаконни.

Вчера държавното управление предизвести, че няма да бъдат толерирани още съпроводени с принуждение митинги.

Американският сенатор Крис Кунс се срещна през вчерашния ден с кенийския вицепрезидент Ригати Качагуа, който дефинира диалозите като " подсилване на връзките ".

Кунс се срещна и с Одинга за диалози за " поддържане на конституцията и върховенството на закона ", сподели кенийският политик.

Съобщава се за четирима починали от началото на митингите предходната седмица, при които полицията употребява сълзотворен газ за разпръсване на стачкуващите. Антиправителствените митинги провокираха ответни демонстрации против обекти на опозицията.

Организации на гражданското общество показват паника по отношение на нарушение на човешките права от полицията по време на митингите и приканват органите на реда да работят хуманно при осъществяването на своите отговорности.

Африканският съюз приканва за успокоение и разговор сред заинтригуваните страни.

Западни дипломатически задачи в Кения показаха паника поради насилието и нанасянето на вреди тук-там за религиозно поклонение и на частно имущество.

Медийният съвет на Кения съобщи, че по време на демонстрациите са били атакувани публицисти и че ще работи в тясно съдействие с полицията, с цел да се потърси отговорност на причинителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР