Хиляди жени, принудени да напуснат училище в ранен етап на

...
Хиляди жени, принудени да напуснат училище в ранен етап на
Коментари Харесай

Проект на турската първа дама дава втори шанс на жените да продължат образованието си

Хиляди дами, принудени да изоставен учебно заведение в ранен стадий на живота, имат втори късмет да продължат образованието си с помощта на план, управителен от първата дама на Турция Емине Ердоган и ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), оповестява в. " Дейли сабах ".

Проектът бе стартиран предходната година и до момента е оказал помощ на 21 176 дами, отпаднали от учебно заведение, да се върнат в системата на междинното обучение. През новата образователна година дамите могат да се запишат за банкет в учебните заведения до 14 октомври.

По време на конференция в Анкара Айше Кешир, началник на женската организация на ПСР, съобщи, че има забележителен интерес към плана. По думите на Кешир делът на девойките в университетските стратегии е повишен до съвсем 50 % от към 13,5 % през 2002 година, когато ПСР завоюва за първи път изборите. 

В обява в обществените медии Емине Ердоган прикани дамите да се включат в програмата. " Не се бавете да постигнете фантазиите си. Просто вярвайте в себе си, в решимостта си да продължите своето обучение ", написа тя.

Първата дама застана и зад акцията за ограмотяване на дами, която започва дружно с президента Реджеп Тайип Ердоган през 2018 година и в която се включиха над 1 милион души. Курсовете дават опция на дами от всички възрасти да се върнат в учебно заведение, с цел да добият просветеност. 

По данни от 2019 година грамотността измежду хората на възраст 15 и повече години в Турция е 95,9 на 100. Въпреки че достъпът до обучение се е нараснал, девойките в селските региони , където всеки член на фамилията работи, с цел да изкарва прехраната, постоянно са принуждавани от родителите си да се откажат от своето обучение. В комбиниране с ултраконсервативния традиционен метод на мислене девойките постоянно са убеждавани или принуждавани да отпаднат от учебно заведение след довеждане докрай на наложителното начално обучение, отбелязва " Дейли сабах ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР