Хиляди израелци участваха в нова масова демонстрация в Тел Авив

...
Хиляди израелци участваха в нова масова демонстрация в Тел Авив
Коментари Харесай

Нови масови протести в Израел срещу съдебната реформа

Хиляди израелци участваха в нова всеобща проява в Тел Авив против спорния проект на държавното управление за реформиране на правосъдната система на страната, считан от критиците му за опасност за демокрацията, съобщи Франс прес.

Обявяването на плана през януари, по самодейност на ръководещата коалиция на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, която включва крайнодесни партии и ултраортодоксални евреи, провокира едно от най-големите протестни придвижвания в историята на страната, което всяка седмица активизира десетки хиляди стачкуващи.

Според държавното управление, промяната има за цел, наред с други неща, да предефинира пълномощията на обособените управляващи, като понижи прерогативите на Върховния съд, който изпълнителната власт счита за политизирана институция, в интерес на Народното събрание. Но съперниците му считат, че това рискува да отвори пътя към антилиберализъм или авторитаризъм.

Първата част от плана, ограничаваща опцията Върховният съд да обезсилва решения на държавното управление, беше призната от Народното събрание. Законодателният развой сега е спрян заради лятната почивка на Народното събрание, като Нетаняху даде обещание да бъде отворен за договаряния по идващите стадии от промяната.

Протестите бяха подкрепени от политически съперници, всемирски и религиозни групи, служащи и чиновници от софтуерния бранш, пацифисти и военни резервисти. Тези месеци на демонстрации, някои от които бяха в поддръжка на държавното управление, породиха опасения от утежняване на разделянето в израелското общество.

Протести имаше и в северната част на страната, по-специално в Хайфа, Нетания и Херцлия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР