Хиляди индийски фермери започнаха отново поход към столицата Делхи, за

...
Хиляди индийски фермери започнаха отново поход към столицата Делхи, за
Коментари Харесай

Фермерски протести приближават Делхи

Хиляди индийски фермери започнаха още веднъж поход към столицата Делхи, с цел да изискат гаранции за минимални цени на реколтата си. За да се предотврати шествието, бяха сложени барикади по границите на Делхи, охранявани от полицейски екипи. Това оповестиха от BBC .

Съгласно апела на два аграрни съюза, през днешния ден фермери от цялата страна ще опитат да се съберат в Делхи. Земеделците приканиха за rail roko - прекъсване на влаковете - за четири часа на 10 март.

Когато митингите на фермерите започнаха за първи път при започване на февруари, държавното управление организира полемика със синдикатите, с цел да спре шествията към Делхи от прилежащите щати Пенджаб, Хариана и Утар Прадеш. Преговорите с държавното управление се провалиха най-малко три пъти, откакто управляващите не можаха да изпълнят всичките им претенции.

Протестите на фермерите се възобновиха, макар че едвам няколко месеца разделят Индия от провеждането на общи избори. Земеделците образуват значим изборен блок в страната. Анализатори настояват, че федералното държавно управление на премиера Наренда Моди не би желало да ги разгневи по този начин покрай изборите.

Хора от шествието обявиха, че държавното управление би трябвало да удвои броя на работните дни по схемата за гарантиране на заетостта на селските райони от 100 на 200 дни. Допълнително, те желаят Индия да се отдръпна от Световната комерсиална организация (СТО) и да анулира всички съглашения за свободна търговия. Освен обезпечените цени, фермерите също упорстват за пенсионно обезпечаване и опростяване на схемата за погашение на заеми, в това число със основаване на гаранционен фонд.

Исканията са продължение на фермерските митинги през 2020 и 2021 година, които тогава превзеха столицата. По това време фермерите упорстваха държавното управление да анулира три препоръчани аграрни закона, които щяха да разхлабят разпоредбите за продажба, за непоклатимост на цените и за предпазване на земеделската продукция.

Земеделските съюзи обявиха, че препоръчаните правила биха ги сложили в неизгодна позиция, в случай че бъдат отворени пазарите и навлязат огромните компании. След месеци на митинги, федералното държавно управление се отхвърли от въвеждането на новите правила през ноември 2021 година

Въпреки че това може да се сметне за огромна победа за сектора, фермерите прекратиха стачката едвам откакто държавното управление направи още обещания, в това число и да формира комитет, който да прегледат опцията за гарантиране на минималните цени за всички посеви.

Сега фермерите оповестиха, че държавното управление се е отказало от спомагателните обещания, дадени през 2021 година

Протестите през февруари стигнаха и до принуждение, когато полицията употребява сълзотворен газ против протестиращите. В митингите почина 22-годишен фермер почина на границата с Пенджаб.

Земеделските синдикати прекратиха митингите до края на февруари в символ на почитание. На погребението в неделя протестиращите обаче оповестиха решението си да възобновят шествието към Делхи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР