Хиляди хора в Босна и Херцеговина се събраха днес, за

...
Хиляди хора в Босна и Херцеговина се събраха днес, за
Коментари Харесай

26 г. от клането в Сребреница: Погребват 19 новоидентифицирани жертви

Хиляди хора в Босна и Херцеговина се събраха през днешния ден, с цел да отбележат годишнината от клането в Сребреница през 1995 година - единственият приет в Европа геноцид след Втората международна война, и да погребат 19 новоидентифицирани жертви, заяви АП.
Още по тематиката


Екзекутирането на 8000 бошняци, множеството от които мъже и момчета, се отбелязва със серия от събития и заравяне на жертвите, чиито остатъци са били открити в всеобщи гробове и неотдавна са били разпознати с ДНК разбори.

Двайсет и шест години откакто са били брутално убити, 16 мъже, двама младежи и една жена ще бъдат заровени в мемориалното гробище на входа на източния босненски град.

С химна на Босна и Херцеговина и обръщения на публични лица в Сребреница стартира формалното възпоменание за жертвите на геноцида в предпазената зона на Организация на обединените нации, осъществен през юли 1995 година, заяви организация Фена.

В рамките на отбелязването на двадесет и шестата годишнина от най-голямото закононарушение на територията на Европа след Втората международна война ще има доста изявления, като някои са изпратили видеопослания поради пандемията от ковид, отбелязва босненската осведомителна организация.

Сръбският министър председател изрази страдание за ужасното закононарушение в Сребреница

Сръбският министър председател Ана Бърнабич съобщи през днешния ден, че не би отишла в Поточари на отбелязването на годишнината от закононарушението в Сребреница, до момента в който не бъдат изправени пред правораздаването тези, които преди шест години нападнаха тогавашния министър председател Александър Вучич, когато от името на Сърбия той отиде да се поклони пред жертвите, заяви Танюг.

Бърнабич посочи пред ТВ Първа, че показва надълбоко страдание поради това извънредно закононарушение и няма проблем с това да изрази страдание и респект към жертвите, само че е скандално това, че никой не е бил измамен под отговорност за нахлуване против живота на формален представител на друга страна.

Тя сподели, че в държавното управление на Сърбия не е пристигнала покана за това отбелязване, а не са обмисляли да вървят без покана точно заради това, че е била показана незаинтересованст за решение на случая с нападението против Вучич.

Това е извънредно закононарушение и нямам проблем да покажа страдание и респект към жертвите, само че до момента в който не бъде изправен пред правораздаването всеки, който е взел участие в нападението против президента, тогава министър председател, когато отиде да се поклони пред жертвите, не считам, че на нашите публични лица мястото е там, сподели Бърнабич.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР