Хиляди хора са загубили спестяванията си, след като са инвестирали

...
Хиляди хора са загубили спестяванията си, след като са инвестирали
Коментари Харесай

iEarn Bot: хиляди губят спестяванията си след мащабни измами с криптовалута

Хиляди хора са изгубили спестяванията си, откакто са вложили в приложение за търговия с криптовалути, наречено iEarn Bot, заяви Би Би Си.

Според специалисти това може да е един от най-големите криптоскандали до момента. Правоприлагащите органи предизвестяват за възходящ брой измами с цифровите валути и предлагат на вложителите да правят съществени инспекции.

Жена от Румъния споделя, че е изгубила стотици евро, когато е вложила в iEarn Bot. От компанията споделили както на нея, по този начин и на останалите пострадали, че вложенията им ще бъдат обработвани от програмата за изкуствен интелект, което подсигурява висока възвръщаемост.

„ Инвестирах в един бот за един месец. В приложението можеше да се види какъв брой $ основава приложението – имаше графики, показващи по какъв начин се развива инвестицията “, споделя дамата пред английската медия.

„ Изглеждаше много професионално, до момента в който в един миг не оповестиха техническа профилактика “, споделя тя.

В този миг за известно време тегленията от приложението са замразени. Хората почнали да питат какво се случва и за какво не могат да теглят от парите си.

„ Направих поръчка за изтегляне и парите просто изчезнаха “, споделя румънката.

В Румъния десетки високопоставени персони, в това число държавни чиновници и учени, са
били уверени да влагат посредством приложението,
тъй като то е било спонсорирано от Габриел Гараис, водещ ИТ специалист в страната.

Той споделя, че самият е бил измамен да влага спестяванията си в приложението и е изгубил парите си.

„ Знаехме, че това може да е машинация, само че сред нас и компанията имаше влиятелен академик. Мислехме, че не е нужно да ревизираме прекалено много, не се съмнявахме “, споделя дамата.

Случилото се в Румъния не е изолиран случай.

Силвия Табуска, румънски специалист по проведена престъпност от Европейския център за правно обучение и проучвания,
стартира да изследва iEarn Bot.
Открива, че доста хора в други страни също са изгубили парите си в схемата. Това, което я изненадало най-вече, бил мащабът на интервенцията.

„ От това, което видяхме беше, че броят на вложителите е значителен “, споделя тя.

„ В Индонезия да вземем за пример от iEarn Bot настояват, че са имали 800 000 клиенти. В началото приложението работи доста добре. Когато имат задоволително вложители и задоволително пари, вложени в избрана страна,
те не разрешават повече да се тегли
от тази страна – и отварят сметки в други “, разяснява Табуска.

iEarn Bot се показва като основана в Съединени американски щати компания с отлични референции, само че когато Би Би Си ревизира някои обстоятелства на уеб страницата ѝ, се появяват червени знамена.

Човекът, който уеб сайтът показва като създател на компанията, споделя, че в никакъв случай не е чувал за тях. Той декларира, че е подал тъжба в полицията.

Масачузетският софтуерен институт, дружно с компании като Huawei и Qualcomm, са посочени като „ стратегически сътрудници “ на iEarn Bot, само че и те декларират, че не работят с нея.

На уеб страницата си компанията не дава никаква информация за контакт. Би Би Си ревизира историята на страницата ѝ във Фейсбук и открива, че до края на 2021 година акаунтът е рекламирал артикули за намаляване. Той се ръководи от Виетнам и Камбоджа.

iEarn Bot слага огромен акцент върху подтикването на вложителите да набират повече хора, които да се причислят към приложението.

„ Начинът, по който работят хората в тази компания, наподобява повече на скица на Понци в сравнение с същински бизнес “, споделя госпожа Табуска.

От отдела за обслужване на клиенти на iEarn Bot казвали на вложителите, че с цел да изтеглят парите си, би трябвало да платят 30% такса.

„ Някои хора много обезверено желаеха да си върнат парите, по тази причина заплатиха таксата – само че въпреки всичко не можеха да ги изтеглят “, споделя госпожа Табуска.

Би Би Си неведнъж се е обръщала към iEarn Bot за коментар, само че до момента от компанията няма отговор.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР