Хиляди хора протестираха в сръбската столица Белград срещу предполагаемото потискане

...
Хиляди хора протестираха в сръбската столица Белград срещу предполагаемото потискане
Коментари Харесай

Сръбската църква поведе протест срещу страданията на сърбите на Балканите

Хиляди хора стачкуваха в сръбската столица Белград против хипотетичното угнетяване на религиозните и други права на сръбските малцинства в прилежащи на Сърбия страни, в отговор на апел за деяние от страна на Сръбската православна черква, оповестява " Асошиейтед прес ".

Православните свещеници поведоха шествие през центъра на Белград до натоварения с доста история храм " Св. Сава ", една от най-големите православни църкви в света, с цел да се помолят за " страданията " на сърбите, живеещи в Черна гора, Косово, Босна, Хърватия и другаде на Балканите .

В демонстрацията беше употребена религиозна иконография, включваща сръбски църковни флагове и картини. " Време е за Божието правораздаване ", се четеше на един плакатите.
 Черна гора и Сърбия спорят поради изгаряне на знаме
Черна гора и Сърбия спорят поради изгаряне на знаме

Баскетболни почитатели са запалили знамето на Черна гора пред посолството в Белград

Фокусът на митинга беше закон за религиозните права, признат предишния месец от Народното събрание на Черна гора. Сръбските националисти настояват, че законът, който влезе в действие през днешния ден, ще докара до присвояване на сръбска църковна благосъстоятелност в Черна гора . Черногорските управляващи неведнъж отхвърлиха изказванието.

Сръбските националисти използваха сходни обвинявания за малтретиране на сърби от малцинствата в прилежащи страни, с цел да подхранят кървавото раздробяване на някогашна Югославия по време на революция през 1990-те години.
 Джуканович подписа противоречивия закон за вероизповеданията в Черна гора
Джуканович подписа противоречивия закон за вероизповеданията в Черна гора

Според сръбската православна черква, с новите ограничения ще се лишават парцели

Съветът за национална сигурност на Черна гора настоя през днешния ден, че страната " остава в сигурност, макар подривните дейности в границите на страната и от прилежащи страни ", явно визирайки Сърбия.

В черногорския закон се споделя, че всички религиозни общности би трябвало да показват доказателства за собствеността върху своите църкви отпреди 1918 година, когато Черна гора се причисли към предвожданото от сърбите кралство (Кралство на сърби, хървати и словенци) и загуби независимостта си и когато черногорската православна черква беше закрита.

Черна гора се отдели още веднъж от Сърбия през 2006 година, само че близо 30% от нейните 620 000 жители се афишират за сърби и желаят по-тесни връзки с Белград. Черна гора се опълчи на различен исторически славянски и православен християнски съдружник - Русия, когато се причисли към НАТО през 2017 година
 Бой в Народното събрание на Черна гора
Бой в Народното събрание на Черна гора

В Подгорица гласоподаваха противоречив закон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР