Хиляди гости се стекоха от ранни зори в троянското градче

...
Хиляди гости се стекоха от ранни зори в троянското градче
Коментари Харесай

Априлци нагости хиляди с “Бабина гозба

Хиляди посетители се стекоха от ранни зори в троянското градче Априлци за обичайния празник на сланината и греяната ракия, макар мразовитите минус 8 градуса.

Съборът датира от 2010 година, само че това е 11-ото му издание поради 2-годишно спиране по Коронавирус аргументи.





Традиционно за празника от общината гощават многочислените си посетители с “Бабина манджа ”. Кулинарното прелъщение забъркаха няколко готвачи под движимостите упътвания на занаятчия Иван Пиров, който тази година се радва на повече селфита, в сравнение с яйца бяха използвани за грандиозната доза от гозбата (540 броя).  

Близо два часа в съвсем столитровата тава къкриха мехлем, 30 кг кромид лук, още толкоз праз лук, по-късно 30 кг сланина и най-после 540 яйца, с подобаващи количества подправки.



30 кг кромид лук...





Приготвянето на " Бабината манджа " изиска най-малко три чифта ръце...



... и 30 кг праз...



А през това време се приготвят 540 яйца...



Но преди тях в голямата тава се озовават 30 кг сланинка. След като покъкри нужното време, гозбата е подготвена да бъде опитана от гостите на събора.



" Бабината " манджа надалеч не беше единственото кулинарно прелъщение, на което се любуваха хилядите присъстващи на събора.

Няколко казана с фасул супа, зеле и целия прочут подбор скара, както и десетки разновидности домашно приготвена сланина също бяха разполагаем на гостите от цялата страна. Никой не остана гладен.



















Гайдари от Челопеч стартира празникът от рано. После за часове микрофона сграбчи любимецът на дребни и огромни Райко Кирилов. В по-късните часове гости бяха кулинари от Hell`s Kitchen ”.

Празникът продължава и на следващия ден.

Тръгнете по-рано, тъй като паркирането по обяд към този момент е невероятно. Днес се беше образувала 8-километрова колона от коли, чакащи да влязат в Априлци.

Снимки: Светломир Стоянов
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР