Хиляди етнически арменци, бягащи от Нагорни Карабах, заради тежкото поражение

...
Хиляди етнически арменци, бягащи от Нагорни Карабах, заради тежкото поражение
Коментари Харесай

Армения посреща хиляди бежанци от Нагорни Карабах

Хиляди етнически арменци, бягащи от Нагорни Карабах, поради тежкото проваляне от Азербайджан в отцепническия район предходната седмица нарастват, оповестява RFE/RL.

Правителството на Армения заяви, че към 17:00 ч. локално време на 25 септември  факто чиновници в Нагорни Карабах споделиха, че бензиностанциите ще обезпечат гратис гориво.

Това се случва, до момента в който , откакто блокираха улици в символ на митинг против политиката на премиера Никол Пашинян.

Повече от 200 протестиращи са били арестувани, като митингите не престават. Групи хора обикалят по улиците, призовавайки други да се причислят към тях.

Междувременно висши чиновници от администрацията на Съединени американски щати дойдоха в Ереван на 24 септември, с цел да се срещнат с арменските водачи. Сред групата бяха шефът на Агенцията за интернационално развиване на Съединени американски щати (USAID) Саманта Пауър и служителят на Държавния департамент за района Юрий Ким.
 В Москва се опълчват на визитата на американска делегация в Армения
В Москва се опълчват на визитата на американска делегация в Армения

Русия не харесва интервенция на Съединени американски щати в Южен Кавказ

Последното

Членът на комисията по сигурността на Държавната дума на Русия Адалби Шхагошев подлага на критика в понеделник визитата на делегация на Съединени американски щати в Армения, заявявайки, че им липсва опит в посредничеството, само че имат знания за поощряване на районни спорове.

" Това може да се назова не интервенция във вътрешните работи на Армения , а интервенция в делата на Южен Кавказ. В същото време Съединени американски щати нямат посреднически опит в този район, само че постоянно са подготвени да влагат в конфликтни ниши ", сподели Шхагошев.

Посолството на Съединени американски щати в Армения заяви, че делегация, водена от сенатора демократ Гари Питърс, ще се срещне с арменски водачи на 22-25 септември, с цел да разиска американско-арменските връзки, въздействието на военните дейности на Азербайджан в Нагорни Карабах, сигурността и филантропичните въпроси.
 Висши американски чиновници посещават Армения
Висши американски чиновници посещават Армения

Докато арменците от Карабах всеобщо напущат домовете си

Нагорни Карабах е територия, интернационално приета като част от Азербайджан, само че останала отвън контрола на Баку след разпадането на Съветския съюз. Пограничните спорове в района сред двете страни не са необичайност.

При последния подобен арменците след светкавична 24-часова военна интервенция на доста по-голямата азербайджанска войска.

Азербайджан уточни, че ще подсигурява правата на етническите арменци в Нагорни Карабах и ще интегрира района. Етническите арменци обаче избраха да изоставен и да се върнат в Армения.

Напускането на арменците може по този начин да промени деликатния баланс на силите в района на Южен Кавказ, регион обитаем с разнообразни етноси, където Русия, Съединените щати, Турция и Иран се борят за въздействие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР