Хиляди долари. Милион. Десетки милиони долари. Представяте ли си тежестта

...
Хиляди долари. Милион. Десетки милиони долари. Представяте ли си тежестта
Коментари Харесай

Пропагандата срещу абортите в Европа има ясен поръчител. И цена.

Хиляди долари. Милион. Десетки милиони долари. Представяте ли си тежестта на сходна сума? А представяте ли си какъв брой щета може да се нанесе на човечеството, в случай че толкоз доста средства бъдат ориентирани за нападателна, нахална и нечовечна агитация?  

Журналистическо следствие, оповестено от основания във Англия портал openDemocracy и представено от " Дневник ", демонстрира, че това се случва сега пред очите на всички ни. Крайно десни в идеологическите си възгледи американски организации, множеството от които са на евангелисти, са вложили над 280 млн. $ за финансиране на акции против абортите и правата на ЛГБТ общността. Да, против абортите.

От 2007 година насам единствено в Европа те са финансирали планове и правни адвокатски фирми с съвсем 90 млн. $.

Дейността им включва правни съвещания за ръководещите в Полша против разводите и подготовка на причините им пред Конституционния съд. Това докара до възбраната на съвсем всички аборти в страната, за която всички знаем.

" Разкритията демонстрират по какъв начин свързани с Тръмп групи са построили една плашеща световна империя ", споделя Мери Фицджералд, основен редактор на openDemocracy.

Разследването сочи огромна разлика в отпусканите суми – от едвам 8 хиляди $ от Института за религиозна независимост, през няколко организации с по 14 – 15 млн. $ всяка, до над 23.3 млн. $ от Евангелистката асоциация на Били Греъм.

Последната асоциация е любопитна. Нейният ръководител, Франклин Греъм, е очевиден покровител и доближен на Доналд Тръмп. Той е президент на евангелска асоциация, носеща името на фамозния му татко, свещеник Били Греъм. Организацията е вложила 96 млн. $ за лобиране по света за промени на национални закони и въздействие върху жителите на други страни. През 2015 година тя се пререгистрира като църковно съдружие, като по този начин към този момент не е длъжна да разкрива донори и разноски. Франклин Греъм обществено възхвалява метода, по който Русия се отнася към ЛГБТ общността.

Да разгледаме и Американския център за право и правораздаване (ACLJ), в който един от водачите e Джей Секулоу – личeн юрист на Доналд Тръмп.

Финансови документи демонстрират, че тази организация е вложила в акции по света най-малко 18 милиона $ от 2007 година насам. Цели 80% от тях са за планове в Европа.

Друг огромен състезател е Алиансът за отбрана на свободата (ADF) – отделът за интернационална активност на тази конструкция оспорва с правни причини узаконяването на еднополови двойки в Италия. ADF подкрепя процесите в Австрия против осиновяване от еднополови двойки и против правото на транссексуални дами във Франция да могат законно да сменят и половата си еднаквост. Твърде доста голословна американска интервенция в Европа.

" Свързани с Тръмп американски евангелисти, финансирани от секрети донори, изнасят хомофобия по света ", разяснява за фондация " Томпсън Ройтерс " английският ЛГБТ+ деятел Питър Татчел. Разследването на openDemocracy акцентира неналичието на бистрота в църковните организации в Съединени американски щати, които не заплащат налози и не са длъжни да разкриват своите донори или по какъв начин изразходват парите си в чужбина.

По-рано тази година " Асошиейтед прес " сподели, че организациите на Джей Секулоу, в това число ACLJ, са платили в интервала 2008 – 2017 година като благотворителни фондове над 65 милиона $ на него, фамилията му и техните корпорации, " демонстриращи разточителен живот в елитни парцели ". Няколко юристи – в това число синът му – от другояче неправителствената ACLJ се оказаха измежду правните бранители на президента Тръмп в процедурата за импийчмънт в Сената.

Авторите на притеснителния отчет настояват, че в първите толкоз подробни данни демонстрират мащаба на тези разноски за въздействие върху задгранични закони, политики и публично мнение за " да се провокира контраофанзива " против репродуктивни права на дамите и отбраната на полови малцинства. Членове на правозащитни организации разясняват описаното като " обезпокоително " и " сигнал демокрациите да се пробудят ".

" Това е форма на интервенция в политическата и правосъдната ни система, която е толкоз нездравословна за човешките права, колкото съветската интервенция в демократичните избори ", споделя Нийл Дата, началник на Европейския парламентарен конгрес за полови и репродуктивни права (EPF), сплотяващ евродепутати и депутати от обособени национални парламенти.

" Вбесяващо е, че на групи, играещи си с живота и сигурността на дамите, се разрешава да работят на мрачно ", споделя Ирен Донадио от Европейската мрежа на Международната федерация за планувано родителство (IPPF EN). " Те би трябвало да бъдат принудени да съблюдават базови правила за бистрота и отчетност ", добавя тя, като удостоверява и засилените акции против абортите и половите малцинства в Европа и дефинира като смайващи разкритията за финансирането им в следствието.

Миналата година съвсем същият екип публицисти сподели по какъв начин дузина организации на фундаменталистка американска християнска десница – още веднъж с връзки с администрацията на Тръмп и Стив Банън – са излели в Европа най-малко 50 млн. $ в границите на десетина години. В Съединени американски щати на сходни структури е неразрешено да вземат участие в политиката, само че в Европа те са свързани с извънредно десни политици и придвижвания в редица страни, в това число Унгария, Италия, Полша, Сърбия и Испания, участващи на събирания с консервативни руснаци на Световния конгрес на фамилиите (WCF). 

 
 10 неща, които би трябвало да знаете за Камала Харис 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР