Хиляди демонстранти излязоха по улиците на румънските градове вчера с

...
Хиляди демонстранти излязоха по улиците на румънските градове вчера с
Коментари Харесай

Хиляди румънци поискаха оставката на правосъдния министър

Хиляди стачкуващи излязоха по улиците на румънските градове през вчерашния ден с апели за оставката на министъра на правораздаването, който желае да уволни ръководителя на Националната дирекция за битка с корупцията, оповестиха ДПА и " Асошиейтед прес ", представени от Българска телеграфна агенция.

Демонстранти от всички възрасти се събраха на тричасов протест на Площада на успеха, където през последната година се проведоха доста демонстрации в отбрана на независимостта на правосъдната система и правовата страна. По оценки на медиите в митинга са взели участие над 4000 души, събрали се макар студа и мощния снеговалеж. Телевизия Digi24 приказва за към 5000 души.

Министърът на правораздаването Тудорел Тоадер разгласи в четвъртък, че задейства процедура по премахване от служба на известния антикорупционен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши, която упрекна в властническо държание, въвличане в каузи, нарушение на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

Президентът е този, който би трябвало да вземе дефинитивно решение по въпроса за премахване от служба на основния прокурор на антикорупционната дирекция. Държавният глава Клаус Йоханис дефинира отчета на правосъдния министър като " лишен от изясненост ". По-рано Йоханис бе декларирал, че не вижда аргументи за премахване на Кьовеши от поста.

" Искаме самостоятелна правосъдна система, а не такава, където има политическа интервенция ", съобщи един от участниците във вчерашния протест в Букурещ, представен от АП. " Тудорел, върви си дружно с крадците си, " скандираха други, предава The Romania Journal.

По-малки митинги имаше в Тимишоара, Крайова, Сибиу, Клуж, Плоещ, Галац и Яш.

През последните месеци румънците няколко пъти демонстрираха против противоречива правосъдна промяна, поради която Букурещ си навлече рецензии и от Европейската комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР