Хиляди афганистанци, живеещи в Пакистан, се втурнаха към границата във

...
Хиляди афганистанци, живеещи в Пакистан, се втурнаха към границата във
Коментари Харесай

Афганистанските бежанци се страхуват, докато Пакистан се готви за депортиране

Хиляди афганистанци, живеещи в Пакистан, се втурнаха към границата във вторник преди полунощния краен период за чужденците без документи да изоставен страната. < /p>

Пакистан споделя, че 1,7 милиона такива хора би трябвало да изоставен до 1 ноември или ще бъдат изправени пред арест и депортиране. Повечето са афганистанци.

Много бежанци са ужасени, защото са избягали от Афганистан, откакто талибаните още веднъж поеха контрола през 2021 година Други са в Пакистан от десетилетия.

< p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > " Къде ще отидем, в случай че бъдем принудени да напуснем Пакистан? " – попита една млада жена.

Садиа, която е учила в Пешавар в северозападен Пакистан, сподели, че е избягала от Афганистан преди две години за късмет да получи обучение след талибанското държавно управление не разрешава на девойки и дами от учебно заведение според суровата версия на ислямския закон.

" Уча тук, в Пакистан, и желая да продължа образованието си тук. Ако сме принудена да напусна, няма да мога да продължа образованието си в Афганистан. Родителите ми, сестра ми и брат ми са уплашени за бъдещето “, сподели тя пред BBC на урду.

Напрежението сред страните скочи след скока на трансграничните офанзиви, за които Исламабад упреква основаните в Афганистан екстремисти.

Управляващите талибани в Афганистан, които отхвърлят ​​да дават леговище за екстремисти, ориентирани към Пакистан, нарекоха хода за депортиране на афганистанци без документи „ недопустим “.

Тълпи от бежанци се втурнаха към границата с Афганистан във вторник - последния ден с цел да ги изоставен непринудено или да бъдат депортирани - в камиони, претъпкани с облекла и мебели.

Близо 200 000 афганистанци са се завърнали вкъщи от понеделник, сподели Пакистан. В отчетите се споделя, че 20 000 са пътували до границата във вторник, защото времето за непринудено овакантяване е изтекло.

Осем от всеки 10, които са напуснали, споделиха, че се опасяват да бъдат задържани, в случай че останат, съгласно отчет на Организация на обединените нации.

Много от тези бежанци, избягали от Афганистан, откакто талибаните още веднъж поеха контрола над държавното управление, се опасяват, че техните фантазии и занаят ще бъдат смазани - още веднъж.

Но Пакистан, който се бори с икономическа рецесия през последните години, няма самообладание. През юли пакистанската рупия означи най-резкия си спад по отношение на $ от октомври 1998 година

Афганистанците са в невъзможност с визовия режим за Обединеното кралство, защото Пакистан се зарича да експулсира мигранти Какво значи възходът на талибаните за ПакистанКлючови моменти в смазването на правата на афганистанските дами

Офисът на Организация на обединените нации за правата на индивида прикани пакистанските управляващи да спрат депортациите, с цел да избегнат „ злополука с човешките права “.

" Ние имаме вяра, че доста от тези, които са изправени пред депортиране, ще бъдат изложени на сериозен риск от нарушавания на правата на индивида, в случай че бъдат върнати в Афганистан, в това число случайни арести и задържане, изтезания, жестоки и други нечовешко отношение “, сподели Равина Шамдасани, представител на службата по правата на индивида на Организация на обединените нации.

Талибаните съвсем нарушиха предходните си обещания да дадат на дамите право на работа и изследване - потискането на правата на дамите под тяхното ръководство е най-суровото в света,

Освен че им е неразрешено да вървят в учебно заведение, девойките също не се позволяват в паркове, фитнес зали, басейни и други публични пространства. Салоните за хубост са затворени и дамите би трябвало да бъдат облечени в облекла от глава до пети.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР