Хидрогелна “кожа за длан позволява предаване на тактилни усещания в

...
Коментари Харесай

Хидрогелна „кожа“ симулира допира във VR и AR


Хидрогелна “кожа ” за длан разрешава предаване на тактилни чувства в AR и VR приложения (снимка: Градски университет на Хонконг)

Визуално и звуково AR и VR прекарванията може да наподобяват все по-реалистично, само че всички виждаме, че останалите сетива биват оставени неподвижен. Трудно е да предадем посредством цифровите технологии въздействия като допиране и аромат. Инженери от Градския университет на Хонконг са създали WeTac: тънка, носима електронна „ кожа “, която обезпечава тактилна противоположна връзка на потребителите във VR и AR.

Системата WeTac наподобява като една от най-чистите итерации на концепцията за електронна кожа, която сме виждали до момента. Изработена е от гумен хидрогел. Той се залепва за дланта и предната част на пръстите. Свързан е с дребна батерия и Bluetooth информационна система, ситуирана в 5 квадратни сантиметра лейкопласт на предмишницата. Тази батерия може да се зарежда безжично.

Хидрогелът е посипан с 32 електрода, ситуирани по дланта, палеца и пръстите. Чрез електрически ток електродите подтикват сетивността на дланта и пръстите. Така се получават тактилни чувства.

Чрез стимулиране на избрани комбинации от тези електроди с друга мощ, системата WeTac може да симулира набор от прекарвания. Това включва улавяне на тенис-топка или чувство по какъв начин виртуална мишка минава през ръката. Усещанията даже могат да бъдат засилени, с цел да станат неуместни (но не и болезнени) и да дадат малко негативна противоположна връзка за дейности като допиране на цифров кактус.

Екипът споделя, че тази система може да бъде съчетана или с виртуална действителност, или с разширена действителност, което може да докара до някои завладяващи сюжети за приложимост. Първите вероятни приложения, както можем да предположим, са в света на игрите, където играчите могат да почувстват вибрирането на виртуална резачка, улавяне на меч и други

В промишлеността обаче има много повече потребни приложения на технологията. Например робот, който се намира в отдалечена и рискова локация, може да съобщи тактилното чувство за това, което е хванал, на своя човешки оператор.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР