Хибридизацията на вълци с кучета остава в голяма степен неуправляема

...
Хибридизацията на вълци с кучета остава в голяма степен неуправляема
Коментари Харесай

България и още 9 държави не прилагат препоръките за хибридизация на вълци с кучета

Хибридизацията на вълци с кучета остава в огромна степен неуправляема в цяла Европа, демонстрира изследване.

В България и в още 9 европейски страни рекомендациите на Европейската комисия и Комитета на Бернската спогодба не се ползват въобще.

Мерките включват теоретичен мониторинг на хибридизацията, действия за понижаване на безстопанствените кучета в природата, както и възбрана за развъждането на хибриди за домашни любимци.

От биологична позиция вълци и кучета са един и същи тип и при влошени екологични условия са в положение да се кръстосват , произвеждайки жизнеспособни хибридни потомства. " Подобна хибридизация с високи проценти може да компрометира генетичната еднаквост на вълчите популации, като евентуално ще повлияе на държанието, екологията и природозащитното им положение ", споделя проф. Паоло Чиучи от университета в Рим " La sapienza ".

С кучешките гени при вълците се внасят детайли на държанието на домашните животни като липса на боязън от индивида, което основава предпоставки за спорове.

Чрез непрекъснатите консервационни старания като законова отбрана и ръководство на местообитанията на типа (без интродуциране на индивиди) през последните десетилетия вълците сполучливо се популяризират в Европа.

" Важно е, че при сходно разпространяване животните постоянно минават през селскостопански региони, където е по-вероятно да срещнат кучета и възможностите за хибридизация са по-високи. В същото време бракониерските и ловните действия могат да нарушат обществените връзки в фамилиите на вълците, позволявайки повече благоприятни условия за кръстосването им с кучета ", разяснява проф. Чиучи.

Проучването има социологическо проучване, ръководено от доктор Валерия Салватори от Института за приложна екология в Рим , адресирано до всички членове на Европейската самодейност за едрите хищници (Large Carnivore Initiative for Europe ), профилирана група към Международната комисия за оцеляване на типове (Species Survival Commission) на Съюз за запазване на природата ( IUCN - International Union for Conservation of Nature ).

Според доктор Салватори задачата е била да проучат появяването на хибриди сред вълци и кучета в европейски мащаб и да оценят единодушието на националните държавни управления с двете най-важни елементи от европейското законодателство за запазване на природата. Той посочи Бернската спогодба и Директивата за хабитатите на Европейски Съюз , които изискват понижаване на такава хибридизация.

Според изследването множеството европейски страни със постоянни популации на вълци нямат национални политики за дейно и навременно справяне с казуса с хибридизацията.

Междувременно хибриди към този момент са открити във всичките европейски популации на типа, а специалистите се притесняват, че явлението е във напредък на континента. Сега хибридите наподобяват относително малко за това могат да се оправят дейно с този проблем, в случай че се подхващат бързи дейности в континентален мащаб, счита доктор Салватори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР