Хибернацията помага на мечките да оцелеят през гладния зимен сезон.32-годишната

...
Хибернацията помага на мечките да оцелеят през гладния зимен сезон.32-годишната
Коментари Харесай

Светла – първата мечка, която се унесе в зимен сън тази година в Белица

Хибернацията оказва помощ на мечките да оцелеят през гладния зимен сезон.

32-годишната мецана, кръстена Светла, към този момент спи умерено в бърлогата, която приготви с доста отдаденост през последните няколко дни.

Красивата Светла е някогашна " танцуваща мечка " и е избавена през 2007 година дружно с другите мечки Мима и Мишо. В продължение на години, животните са били употребявани като туристическа атракция в курортите по Черноморието и в цяла България, за изкарване на пари. Когато " не работели ", те били държани оковани във вериги в задния двор на притежателите си. 

Откакто е избавена, Светла се приспособява необикновено добре в своя нов дом – парк за мечки в Белица, който е ръководен взаимно от две известни фондации за отбрана на животните.

На прикачените фотоси може да видите по какъв начин изглеждаше Светла преди и по какъв начин наподобява тя в този момент. 

Новината, че мечката Светла се е унесла в зимен сън обиколи обществената мрежа Facebook и доста консуматори не пропуснаха да пожелаят сладки сънища на мецана. Ние също й пожелаваме хубава и дълга отмора през идните студени зимни дни!

Любопитна детайлност е, че когато студът стане по-силен, сънят на мечките става дълъг и бездънен. И в интервали на топене мечките спят „ незадълбочено “. Тогава елементарно може да се разсънят, в случай че се приближи нещо до пещерата или леговището им. А бременните мечки нормално спят неприятно както по време на стопляне, по този начин и при мощни студове. В подобен миг те нормално са нападателни, като тези, които са били събудени от човек.

Всъщност доста други животни също изпадат в това положение. Такива са колибри, катерици, язовци, миещи мечки и горските мечки.



Снимки: Десислав Червенков / Четири лапи
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР