Херман Гьоринг е един от известните нацисти, които успяват да

...
Херман Гьоринг е един от известните нацисти, които успяват да
Коментари Харесай

Последното интервю на Херман Гьоринг – часове преди самоубийството му в Нюрнбернг

Херман Гьоринг е един от известните нацисти, които съумяват да видят края на войната. Непосредствено след нея е арестуван и изпратен на боен арбитражен съд в Нюрнберг, където споделя за своите дейности. Той е пълководец на Луфтвафе, както и един от основоположниците за основаването на Гестапо. Не е мъчно да видим, че и до през днешния ден е считан за един от основоположниците на Нацистка Германия. Неговият прякор постоянно остава „ дебелакът “ даже и за сънародниците му. Мнозина познават неговите закононарушения, само че съгласно още толкоз, това е единствено една от страните на медала. Като деец от Първата Световна война, Гьоринг е един от носителите на медал и не инцидентно е определен за водач в държавното управление на Хитлер.

На 8-и май 1945 година Херман се предава и чака да бъде емисар на изгубилата страна. Вместо това всички негови ордени и маршалска палка са взети, а той самият се озовава в лагер за военнопленници. В своята килия на 25 юли 1945 година единственият правоприемник на Адолф Хитлер дава своето изявление пред майор Кенет Хеклер. Двамата американци записват последните му думи и доста дълго всичко казано изчезва. Това са последните думи на един нацист, преди да бъде открит мъртъв в килията си. Любопитен факт е, че Херман желал да бъде разстрелян като боец, само че съдът има желание да го беси. На финалът излиза наяве, че Херман ще вземе отрова и ще изпревари събитията, отивайки си от този свят по метод, който избира:

Какво предвидиха немците за американския боен капацитет? Надяваше ли се Германия да приключи своята европейска акция, преди Съединени американски щати да бъде задоволително мощна, с цел да се намеси?

С наближаването на войната и обстоятелството, че същата не може да бъде избегната, аз споделих на Хитлер, че считам за дълг да предотвратя войната с Америка. Вярвах в стопанската система и техническата подготовка на Съединени американски щати и знаех, че същият е извънредно огромен, изключително във Военновъздушни сили. Въпреки че по това време не бяха създадени прекалено много изобретения във самолетостроеното. Имаше такива, само че те не бяха толкоз мощно значими. Винаги споделях на Хитлер, че е доста елементарно да се реконструират автомобилните фабрики във военни, както направихме ние. Хитлер беше на мнение, че Съединени американски щати няма да се намеси във войната, тъй като има задоволително горчив опит през Първата Световна война.

Какви бяха тези неприятни прекарвания? Загубата на животи?

Съединени американски щати помогнаха на всички и не получиха безусловно нищо през последната война, по този начин мислеше Хитлер. Нищо не се случи по отношение на упованията на Съединени американски щати. 14-те точки на Уилсън не бяха даже обсъждани. Хитлер също си мислише, че е мъчно да се докара войска до Европа и в това време да се продължи нейното доставяне.

Какво персонално вие мислехте за нашия боен капацитет?

Докато аз, персонално, бях на мнение, че Съединени американски щати може да построи Военновъздушни сили по-бързо от войска, непрекъснато предупреждавах за опциите ѝ, техническия напредик и икономическите запаси.

Ако мислехте че Съединени американски щати ще стане толкоз мощна, по какъв начин смятахте да я отнесете към вашите проекти за продобиване на войната?

Решаващият фактор беше през 1938 година Тогава се смяташе, че са нужни няколко години на Съединени американски щати, с цел да се приготви. Плавателните съдове по това време не бяха толкоз доста. Исках Хитлер да завърши войната в Европа извънредно бързо и да не се занимава с Русия. Въпреки това, по отношение на въпроса за основаването на мощна американска войска, срещнах различия.

Какви различия? Какво друго мислеха хората?

Не знам какво е било мнението на авторитетните хора. Не мога да кажа, че другите хора са имали разнообразни препоръки.

Какво беше мнението на Немското командване на въоръжените сили?

Не знам какво беше тяхното мнение. Обикновено споделях на Хитлер, че най-важното е да не въвличаме Съединени американски щати във война и то още веднъж на европейска територия. Още по време на полската акция споделих, че не би трябвало да позволяваме включването на Съединени американски щати. През 1941 година проблемите станаха истина и генералното мнение беше, че е по-добре да живеем с неприятните произшествия със Съединени американски щати и да се стремим да избегнем всички вероятни спорове.

Какво ви подсказа, че Рузвелт се готви за война?

Гьоринг: Имахме доста информация. Всичко беше оповестено в бялата книга (немското разузнаване написа там). Не помня целия оповестен текст, а единствено някои абзаци, които направиха съществено усещане.

Очакваше ли Германия да постави завършек на военната акция в Европа сполучливо, преди да успеем да достигнем до нашия цялостен боен капацитет?

Хитлер вярваше, че ще успеем да приключим всичко дотам, че ще е мъчно да ни нападнете или да се намесите.

Каква подозираше Германия за нашите благоприятни условия за произвеждане на кораби през декември 1941 година и какви бяха упованията ви за влизане във военна акция.

Според нас се разрастваха до извънредно висока степен. Рузвелт говореше за мостове от кораби. Вярвахме, че може да направи това. Имахме и разнообразни отзиви и отчети от сътрудници в Съединени американски щати, които споделяха евентуалната скорост на развиване. Вярвахме на огромна част от статистиката, само че не на всяка една част от статистиката. Не бяхме глупави, Съединени американски щати разполагаше с всички първични материали, с изключение на гума. Там имате задоволително механически специалисти, а нашите инженери пресметнаха скоростта на развиване много тъкмо. В началото не можехме да повярваме какъв брой бързо произвеждате вашия търговски флот. Твърденията, че ви лишава сред 8 и 10 дни за стартирането на транспортен съд към този момент граничеха с фантастиката. На нас ни трябваха към 10 дни, с цел да съберем всички елементи. Макар и да произвеждахме качествено, не можехме да произвеждаме с висока скорост. На нас ни трябваха към 9 месеца, с цел да произведем транспортен съд.

Защо Германия разгласи война на Съединени американски щати?

Бях сюрпризиран от този ход. Беше по-лесно да приемем резултата от няколко събития, в сравнение с да влизаме във война. Беше ясно, че в случай че Рузвелт бъде определен още веднъж, то войната е неизбежна. Това разбиране стоеше доста мощно в Хитлер. След Пърл Харбър, въпреки и ние да не бяхме обвързани с Япония, Хитлер съобщи, че ние би трябвало да се намираме във война. По тази причина направихме стъпка, за която постоянно ще съжаляваме. Не беше належащо да поемаме отговорност за нещо, което не сме създали. Ние още веднъж бяхме повода за включването на Съединени американски щати във войната и през Първата Световна война. Хитлер смяташе, че американските сили ще бъдат закарани в Далечния изток и най-вероятно няма да бъдат опасност за Германия. За него до края на войната това беше една особена горчилка.

Въпреки точните калкулации на нашия капацитет, какво ви накара да помислите, че може да спечелите войната против нас?

Бяхме пресметнали вашите Военновъздушни сили извънредно тъкмо. Най-добрите мотори се произвеждаха в Съединени американски щати. Ние работихме върху вашите мотори и успяхме да създадем всичко, което можем. От последната война, Германия изостана доста във въздуха, до момента в който Съединени американски щати към този момент оферираше пътнически полети. В началото не бяхме сигурни, че ще може да правите бомбардировки денем. Нашите изтребители не можеха да се оправят с вас. Когато съумяха да наваксат, имаше една пауза и по-късно започнаха да идват летящите замъци, а те към този момент бяха прекалено много. Нашата оценка просто беше неверна.

Ако това е по този начин, за какво настоявахте да водите война против нас?

Войната към този момент беше почнала. Беше въпрос единствено по кое време ще се стигне до нея в цялостната ѝ форма. Нашето оповестяване на война беше направено напълно от позиция на пропагандата. През цялото време се опитвахме да избегнем такава война и подобен спор. Както виждате, той донесе доста проблеми на всички нас. Накрая бяхме уверени, че не може да избегнем войната. Нямаше в никакъв случай да обявим война, даже и да бяхте докарали тонове материали, цели планини на Англия, тъй като знаехме, че те няма по какъв начин да произведат всичко.

Очакваше ли немското командване, че ще създадем инвазия в Европа през 1942-1943 година?

Никой нямаше такава визия. Очаквахме в един миг, че Русия ще се отврати от вас и ще потърси помирение с нас. Руснаците се оплакваха грубо, че не се е отворил втори фронт. Ние доста добре знаехме с какви сили разполага Англия. Знаехме всичко за американския отряд в Англия и можехме да изчислим всичко до степен, която ни показваше, че инвазия не може да се води.

Бяхте ли осведомени от разузнаването за евентуална инвазия в Северна Африка през 1942 година?

Не. Обмисляхме вероятността за инвазия по западното крайбрежие на Африка, само че не мислехме, че ще съумеете да влезете в Средиземноморието. След като беше докладвано, че огромен ескорт е видян покрай Гибралтар, към този момент знаехме, че някои интервенции са неизбежни. Всяка точка на Африка можеше да бъде нападната, както и Италия, Корсика и Малта.

 Zentralbild „ Grüne Woche “ in Berlin (1937) Am 29. Januar 1937 eröffnete der faschistische Ministerpräsident des Nazi-Reiches, Hermann Göring(rechts), die „ Grüne Woche “. Auf einer für den faschistischen Raubkrieg vorbereitenden Sonderschau „ Sparsame Hausfrau “ probierten Göring und Reichsbauernführer R.W. Darré (links) Brotaufstrich aus Rohkost. Diese Schau wurde vom Deutschen Frauenwerk, einer Gliederung der NSDAP, durchgeführt. [Scherl Bilderdienst]

Защо изпратихте толкоз малко самолети против нас в Северна Африка?

Изпратихме няколко ескадрили като подкрепление. Успешно бомбардирахме в Тунис и Алжир, успяхме да ударим водни цели. Самолетите бяха позиционирани в Италия и нямаха  задоволително огромен обхват. След като започнахте да се движите на изток, към този момент бяхте в нашия обхват, с цел да ви ударим. Heinkel 177 към този момент имаше задоволително огромен обхват, само че не беше подготвен през 1941 година и го чакахме до 1944 година Щом излезе, той към този момент беше морално стар.

Защо не взехте първи Дакар?

През 1940 година имахме проекти да превземем цяла Северна Африка от Дакар до Александрия. След това щяхме да вземем островите на Атлантика и да ги превърнем в подводничарски бази. Така щяхме да спрем всички линии на английските кораби. По същото време и съпротивата в Северна Африка  щеше да бъде смазана. Тогава Гибралтар и Суецкия канал щяха да бъдат въпрос на време и никой нямаше да ни безпокои в Средиземно море. Хитлер не съумя да направи покупко-продажби с Испания в Мароко от името на Франция. Испания нямаше никакви проблеми за провеждането на акцията, испанците бяха подготвени за нея.

Кой направи този проект? Кога и по какъв начин имаше конференция за него?

Хитлер, аз и Рибентроп се срещнахме с Франциско Франко и Сунер. Те повториха срещата още един път във Франция. За страдание не съумях да отида и аз. Мусолини стартира да става ревностен и да се опасява, че Германия ще вземе Средиземноморието. По това време беше още 1941 година и съветската опасност беше в мислите на Хитлер, като се изключваха всички останали опасности. Липсата на кораби щеше да предотврати нашата офанзива против Англия, само че преди Русия да влезе във войната, ние имахме цялостния капацитет да осъществим проекта Гибралтар. Имахме повече от 20 девизии в Западна Африка, 10 в Северна Африка и към 20 в Суецкия канал. Разполагахме с още 100 дивизии във Франция. Цялата италианска войска, която не беше подготвена за водене на огромна война, можеше да бъде употребена за окупационни сили. Загубата на Гибралтар щеше да стимулира Агнлия да мисли за мир. Провалът да извърши този проект беше и нашата най-голяма неточност във войната.

Той беше автентично мой. Хитлер имаше сходни хрумвания и всички бяха мощно въодушевени. Нашата флота разполагаше с всички нужни сили. Бяхме подготвени да им предложим и по-добри бази. Вместо да имаме подводни бази в Бордо, можехме да разполагаме наши бази в Испания и по островите на Атлантика. Ако акцията ни беше сполучлива, аз персонално щях да желая да нападнем Азорите и да подсигурим още една подводна база. С това към този момент щяхме да осакатим доставките на Англия. Единствената ни значима задача в този случай беше Гибралтар и той щеше да падне под силите на Луфтвафе. Десантчиците ни щяха да бъдат пуснати над Англия. Луфтвафе разполагаше с доста летци, които към този момент бяха натрупали опита си в Испания. Ако не успеехме с Гибралтар, можехме да вземем Алхецирас, а по-късно да сложим нашите 800-милиметрови обсадни оръдия и да смажем Гибралтар. Имаше единствено едно не охранявано летище, което бързо щеше да бъде предадено, изключително откакто можехме да го унищожим.

Може ли да се наблюдава загубата и проектите за Гибралтар непосредствено до страховете на Хитлер и упованието на война с Русия?

В началот на 1941 година заплахата от Русия стартира да се усилва с изключителна скорост. Русия стартира да концентрира доста сили по границата си на фронта. Ако имахме гаранцията от Молотов през февруари 1941 и съветската заплаха не ни се струваше толкоз действителна, най-вероятно щяхме да продължим с този проект още напролет на 1941 година

Бяха ли страховете на Хитлер повече ориентирани към армията или повече към идеологията? Страхуваше ли се от разпростирането на комунизма или от съветската военна мощ?

Хитлер се опасяваше от военната офанзива. Молотов уточни своите претенции през февруари 1941 година – втора война с Финландия, с която да окупира цялата страна. След това искаше инвазия в Румъния и частична окупация в някои страни, а по-късно да ускори позициите си в България. По този метод щеше да има по-лесен и бърз достъп до Дарданелите. Никой не искаше да види Русия там. Имаше условия за протока Скагерак и Категат. Това ни накара да паднем от столовете – беше необикновено. Това беше последната съчка, никой повече не чу за Молотов. Германия даже не дискутира. Нямахме никакви проблеми с Русия да има въздействие във Финландия, само че Хитлер имаше чувството, че нямаше да се спре единствено с тази окупация. Хитлер подозираше, че Русия се пробва да стигне до шведската желязна руда и елементи от Нарвик. Не искахме руснаците да бъдат нашите северни съседи, освен това с бойци в Скандинавия. Немският народ симпатизираше на доблестните финландци.

Руското придвижване на северозапад можеше д се счита за доста елементарен ход за удар по фланга на Германия. Позициите им в Румъния нямаше да приключат наложително с придвижване на запад, това беше елементарно поле за придвижване и на запад. По този метод щяха да създадат удар по всички флангове. Най-вероятно щяха да спрат доставките на никел от Финландия, както и на жито и нефт от Румъния. След това можехме да чакаме икономическо напрежение против нас и през 1942 година взехме решение да създадем цялостно военно нахлуване. Това беше основната причина да не вървим на всяко едно съглашение, което ни предлагаха. Аз персонално имах желание да договарям повече, тъй като в случай че Русия направеше това, връзката ѝ със Съединени американски щати и Англия нямаше да бъде толкоз мощна. Хитлер не можеше да одобри обстоятелството, че през последните 10 години, тази страна не спираше да се въоръжава и в бъдеще ще бъде зложелател на Германия.

Вътрешното му съмнение в никакъв случай не се изрази, само че го усещахме. Аз персонално желаех да създадат своята акция на Дарданелите, като по този метод щяха да раздерат всички връзки с англичаните. В дълготраен проект можеше да се чака точно Русия да се бори против Англия и не против нас самите. Какви бяха същинските планове на Сталин, това в никакъв случай не можех да зная. Не знаех дали ще вземе притока или ще тръгне към Германия. Ако бяхме дали единодушието си, най-вероятно можехме да имаме 4-тата най-голяма военна мощ на наша страна и нямаше да ни се постанова да използваме тристранния пакт въобще. Не желаех да атакуваме Русия. Исках да осъществим Гибралтарския проект. Не желаех да виждам моето Луфтвафе разпокъсано сред източни и западни фронтове.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР