Хепатит А се разпространи в над 20 училища и детски

...
Хепатит А се разпространи в над 20 училища и детски
Коментари Харесай

Има ли бум на хепатит А в столицата?


Хепатит А се популяризира в над 20 учебни заведения и детски градини в София. Данните, публикувани в петък от Министерството на здравеопазването, са за интервала от 5 юли до 5 ноември. Има ли взрив на хепатит А в столицата?

„ Не става въпрос за взрив на болести. Има епидемиологични гърмежи в обособени учебни заведения. За цялата страна се регистрират 900 случая по-малко”, разяснява в „ Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Той изясни, че хигиената на ръцете е от особена значимост. Хубаво е и да не вървим с външните си обувки у дома. Препоръча хората да се ваксинират.

Относно признаците проф. Кантарджиев разясни, че при децата до 2-годишна възраст няма пожълтяване. От 10 деца, жълти стават единствено две.

От СЗО сигнализираха за несъразмерна приложимост на антибиотици. От там предвидиха, че до 2050 година антибиотичната устойчивост ще е по-честа причина за гибел, в сравнение с онкологичните болести.

„ Тенденцията на устойчивостта е такава, че в случай че не се вземат ограничения за интелигентна приложимост на антибиотиците, през 2050 година 10 млн. европейски жители ще умират”, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му от страна, експортьор на антибиотици, България е станала страна-вносител.

„ Мотивацията на лекаря да изпише антибиотик не всеки път е единствено медицинска”, добави той.

Ето за какво всяка година от Националния център по заразни и паразитни заболявания дават директива, по която всяка болница би трябвало да направи лична антибиочна политика.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР