„…А сега трябва да си тръгвате, защото, ако не, утре

...
„…А сега трябва да си тръгвате, защото, ако не, утре
Коментари Харесай

Тога, песен и една сълза в края на 4. клас СНИМКИ

„ …А в този момент би трябвало да си тръгвате, тъй като, в случай че не, на следващия ден няма по какъв начин отново да дойдете!”

С тия думи на Пипи Дългото чорапче се утеши 4. Г клас в последния ден от тази образователна година.

Ния си поплака сутринта, че се разделя с класната Павлина Димитрова и с госпожа Гергана Иванова от занималнята – наесен те ще поемат първолаците. Но тя пък ще е още веднъж със своите другари в пети клас. Затова изтри сълзите и излезе на двора – да отпразнуват дружно завършването на начален стадий от образованието си.





С лилави тоги като абитуриенти четвъртокласниците от СУ „ Черноризец Храбър “ отброиха по образеца на зрелостниците, само че единствено от 1 до 4. И пуснаха в небето лилави и жълти балони.





Най-трудното през тази година бяха националните външни оценения, споделят Арон и Дарена от 4. Г. Но пък най-после се показали толкоз добре, че класът е отличник всред шестте паралелки в школото – с 5,75 по български език и литература, и 5,30 по математика. Годината донесла още премия за най-красива класна стая и призови места от коледни и великденски съревнования в учебно заведение.





Преодоляхме и тестването на ученето онлайн, споделя Павлина Димитрова. Доволна е, че децата не се демотивирали. „ Зад всяко светещо дребосъче на екрана постоянно беше действителното дете. Не е имало миг да попитам нещо и никой да не отговори “, споделя началната учителка. От нея хлапетата ще запомнят, че би трябвало да се почитат, да не се бият и да не прекъсват, когато някой приказва.



В 4. Е пък най-хубавото в другояче сложната образователна година било, че пристигнала нова госпожа в занималнята. Аз обичам тишината, споделила още в първите дни Мирела Черняева.



И шумният клас понамалил децибелите. Докато децата се приготвят за тържеството и нагласят абсолвентските шапки, госпожата получи небрежно няколко номинации – „ доста добра “ и " най-яката “. За 6 месеца ни вкара в правия път по математика, призна 4. Е. Че то умножение, разделяне, геометрия, задания с думи…. Към достиженията в решаването им Ралица би прибавила и още един прогрес: „ Да слушаме и да сме обединен клас “.





Много са дейни и умни. Не тихи, само че пък прелестен клас, показа и класната Иванка Райчева. Изминалата година би определила като пъстра с положителни и сложни моменти в изискванията на пандемия. „ Децата са герои, мъчно им беше, само че се приспособиха към всичко, пред което ги изправихме “, тегли чертата учителката. Мечтата й за тях да запазят другарствата си от детството, да бъдат толерантни и да израснат като една по-добра версия на своите учители. Само да са здрави и умни и да вървят напред, назова още учителката им.



За Екатерина това напред е към попрището на публицист. Вече прави първи опити в прозата и много й се получава. Бъдещите й романи ще са за нещата от живота.

Докато се натрупа житейски опит и изящност в словото обаче, я чакат още доста прекарвания по детски, почивка и, несъмнено, море.



4. Г пък въобще не счита да се разделя през лятото – има си Вайбър група и непрекъснато поддържа контакт. Ходим дружно на кино и в парка, описа Надежда.





Песен за България и още една – за другарството, екнаха в учебния двор в последния образователен ден на четвъртокласниците. Попяха си и учителите, и директорката Елена Кисьова. „ Да знаете, че приятелят е най-важният човек, а другари са ви и вашите учители, и вашите родители “, сподели им тя. Като показа гордостта си от положителното им показване на дребните матури, директорката пожела на децата от шестте паралелки да бъдат здрави и упорити, постоянно със слънце в очите.





Учителят в целодневната подготовка на 4. Б Борислав Герговски се оказа единственият мъж в морето от лилави тоги и учителки с букети. По-иначе се чува думата му в клас. Децата имат различен почит към мъжа в толкоз феминизираната учителска специалност. Самият той е в нея едвам от 5 година и доста държи на реда и дисциплината – без тях не може да има прогрес и в учението. Освен домашните, не се уморява да изяснява и по какъв начин се постъпва вярно.





Добра физическа среда, положителни връзки, добра подготовка – това е съвършената формула за положителното учебно заведение на родителите на Крис Дашев от 4. В, които пристигнаха да споделят с него завършването на начален стадий. Друго семейство пък дори снима мига с дрон от небето над двора.

Много се е трансформирало учебното заведение, заключи баба Янка, когато от уредбите гръмна песента „ Заедно “ на Графа, Любо Киров и Орлин Павлов. Обаче е за положително, оптимист е дамата. Помагала доста на внука Виктор от 4. Г. Пък около него и тя понаучила технологиите.





Снимки: Франк Воща

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР